Megállapodás az Audinál – vége a sztrájknak

Megállapodás az Audinál – vége a sztrájknak

Audi gyártósor Győrben (Fotó: Lemon3/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről. Ez azt jelenti, hogy a sztrájk ma hat órakor, illetve egyes területeken este nyolc órakor befejeződik.

Egy teljes hétig tartó sztrájkot követően – amely az Audi németországi üzemeiben is termelési gondokat okozott – megszületett a az Audi Hungária Zrt. és az AHFSZ közötti bérmegállapodás. Eszerint a 2020. március 31-ig érvényes alku értelmében a dolgozók megkapják a kért 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremelést, 400 ezer forint lesz a béren kívüli juttatás összege mindkét évben.

Mindezen kívül 2019. május 1-től kezdődően minden dolgozónak jár egy teljes szabad hétvége, idén március 31-ig pedig kidolgozzák a szabályrendszert, amely szerint minden dolgozó maga rendelkezhet a gyermekek után járó pótszabadság felhasználásáról. Ezzel január 30-án véget ért a munkabeszüntetés.

Ahogy arról ma délelőtt lapunk is beszámolt, már tegnap elkezdtek közeledni egymáshoz az álláspontok: a munkavállalói érdekképviselet a Facebookon azt írta, hogy „nagy nehezen” sikerült a munkáltatót további elmozdulásra bírni, hiszen a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremelés mellett a kafetéria összegét is növelné évi 300-ról 400 ezerre.