Megállapodtak az ellenzéki pártelnökök: online is lehet majd szavazni az előválasztáson

Megállapodtak az ellenzéki pártelnökök: online is lehet majd szavazni az előválasztáson

Az ellenzéki előválasztás első fordulójának szavazatai, még az összeszámlálás előtt, dobozokban (Fotó: Facebook/MSZP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki pártelnökök úgy döntöttek, hogy lehetővé teszik az előválasztáson mind a személyes, mind az online regisztrációt és szavazást – derült ki a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szerdai közös közleményéből.

Mint írták, kedden ismét ülésezett a hat ellenzéki párt elnöke és társelnöke. Az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatos egyeztetéseket folytattak a pártok az előválasztás kulcskérdéseiről, most pedig a kirakós utolsó darabja is a helyére került.

„Bár a Fidesz a választási rendszer folyamatos átalakításával gyakorlatilag minden erejével a demokratikus versenyt ássa alá, a kormányváltásra szövetkezett hat párt ezt visszahozza a választók életébe az idén ősszel tartandó előválasztáson. Tudjuk, hogy a kormány nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat, de megfogadtuk: mindent megteszünk azért, hogy az előválasztást sikeresen megtartsuk, és az ellenzéki választók elmondhassák a véleményüket – hiszen az előválasztás a demokrácia ünnepe is” – fogalmaztak.

Az előválasztás legfontosabb részletei tehát az alábbiak a közlemény szerint:

– A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.

– A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

– Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20 000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).

– Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

– Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).

– Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.

Sajtóinformációk szerint az online szavazás körül komoly vita volt a pártok között. A Momentum képviselte a leghangosabban azt, hogy az előválasztáson online felületen is lehessen szavazni, de anélkül, hogy a résztvevőknek személyesen kelljen ehhez regisztrálniuk, ennek érdekében petíciót is indítottak. A 444 arról írt áprilisban, hogy ezt leginkább a DK ellenezte, de az MSZP álláspontja is inkább ehhez állt közel.

Azon a ponton is vita volt korábban, hogy a független indulóknak közölni kell, melyik frakcióba ülnek be, ha mandátumhoz jutnak. Ez most úgy került be a megállapodásba, hogy a jelölteknek nyilatkozniuk kell róla, de a nyilvánosságra hozásról nincs szó.

Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom Előválasztási Memorandumában szerepelt az a pont is, hogy több x-es előválasztás legyen, vagy két forduló minden körzetben, ez nem került be a pártelnöki megállapodásba.