Megállt a koronavírus koncentrációjának emelkedése a szennyvízben

Megállt a koronavírus koncentrációjának emelkedése a szennyvízben

Kutatáshoz vett minta a Délzalai Víz- és Csatornamû Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepén 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már sehol sem emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, sőt, több helyen csökken is – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatásából.

Az előző heti adatok szerint szinte minden mintavételi ponton, vagyis minden vizsgált nagyvárosban és régióban emelkedett szinten volt a vírus koncentrációja, ez egyébként nem a „legrosszabb”, vagyis a magasnak nevezett szint. Kivételt jelentett Eger, Szekszárd és Veszprém, ahol mérsékelt volt a vírus koncentrációjának szintje. A tendencia pedig azt mutatta, hogy csökkenést is tapasztaltak négy helyszínen: Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán és Szolnokon. Az ország más részeiben stagnálást mutattak az adatok.

A térképet ITT tudja megnézni!

A szennyvizet a járvány megjelenése óta folyamatosan vizsgálják, mert az abban kimutatható esetleges koncentrációnövekedés 4-10 nappal megelőzi a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat kedden reggel közölték, mégpedig a megelőző négy nap számait. 5961 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg 97 280 aktív fertőzöttről tudni, 1833 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.