„Megbukott a politikai kereszténység”

„Megbukott a politikai kereszténység”

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét celebrál a Szent István-bazilika előtti téren 2023. szeptember 1-jén. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan eddig is csak politikai terméknek gondoltuk a „keresztény Magyarország” kifejezést, most kiderült, hogy valóban az – mondta a Népszavának Gégény István katolikus hittanár, a Szemlélek keresztény portál lapigazgatója. A KSH kedden tette közzé a népszámlálás eddig nem publikált adatait, abból derült ki, hogy a vallásra vonatkozó, önkéntesen megválaszolható kérdésére a lakosság 60 százaléka válaszolt. Tehát 40 százaléka nem. 2011-ben ugyanakkor ez az arány csak 27 százalék volt. Az összes válaszadó fele katolikus volt, számuk azonban – beleértve a görögkatolikusokat is – 3,9 millióról 2,9 millióra zuhant. A veszteség 1 millió hívő.

Gégény István úgy fogalmazott: az számszerűen bebizonyosodott, hogy a vallási elköteleződés, vagy el nem köteleződés szempontjából Magyarország nem keresztény, hanem olyan sokszínű ország, ahol nagy számban élnek keresztények is. A „keresztény Magyarország” gondolata a politikusok fejében fogalmazódott meg, amelyhez az egyházi vezetők nagy többsége igazodott. A nem válaszok 40 százalékos aránya Gégény István szerint azzal függ össze, hogy a csapból is a kereszténység – vagy inkább kereszténykedés – folyik Magyarországon. Az emberek jelentős része egyszerűen elutasította ezt.

– Ha valami ennyire túlzóan megjelenik a kommunikációs térben és egy bizonyos politikai oldal részéről mantrává válik, akkor könnyen kontraproduktív hatást érhet el. Lehet, hogy azok, akik a „keresztény Magyarország” ideológiáját képviselték, eddig úgy gondolták, hogy ezzel használnak a kereszténységnek. Most már tudniuk kell, hogy nem használnak, hanem ártanak. Megbukott a politikai kereszténység – jelentette ki Gégény István.