Megérkezett a fővároshoz a 100 ezer gyorsteszt

Megérkezett a fővároshoz a 100 ezer gyorsteszt

Karácsony Gergely a megérkezett gyorstesztekkel (Fotó: Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett a fővárosi városházára kedden a korábban már bejelentett 100 ezer darab antigén gyorsteszt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya. Karácsony Gergely főpolgármester bő egy hónappal ezelőtt jelentette be a nagy mennyiségű vásárlást.

Ahogy akkor közölte, a gyorstesztek felét lakosságarányosan átadják a 23 kerületnek, ahol jövő héten fog megindulni a tesztelés a helyi igények szerint. A másik 50 ezer tesztből pedig lehetőséget biztosítanak a szűrésre a nélkülözhetetlen városi közszolgáltató cégek dolgozói számára. Ezeket az antigén teszteket a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapesti Közlekedési Vállalat, a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, a Budapesti Temetkezési Intézet és a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat használhatja fel. A főváros emellett folytatja a szociális ellátásban dolgozók szűrését.

Karácsony Gergely Facebook oldalán közölte, hogy a tesztelés és a járványügyi védekezés kormányzati feladat, „de a vak is látja, hogy a kormány – bár némileg növelte a tesztkapacitást – nem tud felnőni a feladathoz”.

Ezek a gyorstesztek azok, amelyeknek hatékonyságát a főpolgármester bejelentése után kétségbe vonta a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint írták, „óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan”, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem. Ehhez képest néhány nappal később Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy ugyanezekkel a típusú gyorstesztekkel szűrik a pedagógusokat és a bölcsődei dolgozókat.