Megérkezett az új amerikai nagykövet és a Rubik-kockával példálózott

Megérkezett az új amerikai nagykövet és a Rubik-kockával példálózott

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarul kezdte rövid beszédét David Pressman, a budapesti amerikai nagykövetség élére jelölt diplomata, akinek repülőgépe péntek délelőtt landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – adja hírül a Hvg.hu. A diplomáciai protokoll nyelvén beszédes, hogy Pressmant a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerikai Főosztályának vezetője fogadta, az ilyenkor általában bevett államtitkári szint helyett – hívta fel a figyelmet a Telex.

Újságíróknak adott nyilatkozatából kiderült, hogy Pressman évtizedekkel ezelőtt első önálló európai útja szintén a ferihegyi repülőtérre vezetett, egy magyar családnál lakott és magyar barátokkal járta be Európát.

Szerinte Magyarország „egy rendkívüli ország, tele a világ legtehetségesebb embereivel.”

Felemlegette a Rubik-kockát is, 9 éves fia ugyanis versenyszerűen gyorskockázik. Majd hozzátette: „A mai politikánk kicsit olyan, mint a Rubik-kocka. Nehéz időket élünk, és a nehéz időkben minden eddiginél fontosabb, hogy a barátok összetartsanak. Az Egyesült Államok Magyarország és a magyar emberek barátja. Tisztában vagyok vele, hogy nagy lehet a politikai zaj körülöttünk, de ez egy fontos pillanat  a régióban és a világon, és szükségünk van egymásra”.

Pressman kiemelte, hogy országaik szövetségesként küzdenek együtt. David Pressman nyilatkozata végén magyarul azt mondta: „megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek”.

Az új amerikai nagykövet hamarosan átadja megbízólevelét Novák Katalin köztársasági elnöknek. 

Az MTI összefoglalója is kiemeli Pressman mondandójából, hogy az Egyesült Államok Magyarország és a magyar emberek barátja, és szövetségesekként küzdenek együtt a legfontosabb gazdasági és biztonságpolitikai problémák megoldásáért. 

A diplomatát még májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. Pressman a szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.  Szijjártó Péter külügyminiszter ezen annyira kiakadt, hogy a Mathias Corvinus Collegium esztergomi fesztiválján kikérte magának azt a kijelentést, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia.