Megérkeztek az omikron elleni Pfizer oltóanyagok

Megérkeztek az omikron elleni Pfizer oltóanyagok

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt hét közepén érkezett meg Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új oltóanyaga – adta hírül a koronavirus.gov.hu.

A vakcinát az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsra fejlesztették ki. A legfrissebb hírek szerint elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatják meg az oltást, majd a jövő héttől kezdve a lakosság számára is elérhető lesz az oltóanyag. 

A vakcina egyadagos, és kizárólag azok a 12 éven felüliek kaphatják meg, akik korábban már kaptak koronavírus elleni oltást.  A megyei és a kijelölt fővárosi kórházak oltópontjain előzetes időpontfoglalással lehet majd hozzájutni az oltáshoz. A kormányhivatalok emellett felmérést készítenek az idősotthonokban, hányan szeretnének megerősítő oltást kapni. 

Magyarország összesen 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben. Ebből idén 3 millió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió adag érkezhet. Ezekből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való. Most első körben 109 ezer adag oltóanyag érkezett. 

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307 fő, a beoltottak 61%-a vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338 689 fő már a negyedik oltást is felvette.