Megerősítették a máltaiak, hogy ők segítik a kárpátaljai magyar katonákat

Megerősítették a máltaiak, hogy ők segítik a kárpátaljai magyar katonákat

Képünk csak illusztráció! A hadifoglyokkal való bánásmóddal foglalkozó ukrán koordinációs központ (KSHPPV) által közreadott képen ukrán hadfoglyok érkeznek egy meg nem nevezett helyre Ukrajnában 2023. április 10-én. (MTI/EPA/KSHPPV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk érdeklődésére megerősítette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy közreműködtek az orosz hadifogságba került kárpátaljai magyar katonák Magyarországra szállításában.

Romhányi Tamás kommunikáció vezető azt írta: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt. A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni – fogalmazott levelében.

Előzőleg az Index írt arról, hogy az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították. Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye alapján olyan kárpátaljai származású hadifoglyokról van szó, akiket Kirill moszkvai pátriárka áldásával, a magyar fél kérésére szállítottak Magyarországra.

A délelőtt folyamán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról beszélt az Atv.hu-nak, hogy ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik. Mint arról beszámoltunk, Semjén egyéb tájékoztatást nem kívánt adni „az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva. A portál információi szerint egyébként a koordinációt az ügyben Semjén Zsolt, mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Sajtóinformációk szerint 11 katonáról van szó. Mint arról mi is írtunk, az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt.

Az orosz–ukrán háború akadt már példa arra, hogy hadifoglyok harmadik országba kerültek. A mariupoli Azovstal orosz fogságból kiszabadult ukrán katonák egy részét Törökországnak adták ki, ahol aztán találkozhattak is családtagjaikkal.