Meggyógyulsz magadtól, vagy meghalsz anélkül, hogy orvos látna – veszélyben a kínai vidék?

Meggyógyulsz magadtól, vagy meghalsz anélkül, hogy orvos látna – veszélyben a kínai vidék?

Védőmaszkot viselő gyalogosok Vuhan egyik elnéptelenedett utcáján 2020. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Arek Rataj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ember eszik egy nem megfelelően átsütött kígyót egy kínai piacon, és másnap Sanghajba, New Yorkba vagy Párizsba utazik. Salát Gergely sinológus beszélt a kínai közegészségügyi helyzetről és a falvak veszélyeztetettségéről.

Alapvetően a nagyvárosokról, elsősorban Vuhanról esik szó a koronavírus kapcsán, bár a falvakban is beláthatatlan következményei lehetnek a betegségnek Kínában, ha baj van vidéken, akkor az komoly baj – mondta a Magyar Hangnak Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kínai tanszékének vezetője szerint a falvakban az ember vagy meggyógyul magától, vagy esetleg meghal anélkül, hogy orvossal találkozna.

Márpedig könnyen lehet, hogy a vírus az ország legtávolabbi zugaiban is felütheti a fejét, hiszen a betegség gócpontjából, Vuhanból, a karantén előtt 5 millió vándormunkás utazott el. Erről egyébként maga a város polgármestere beszélt.

Rendkívül szerencsétlen időpontban indult el a koronavírus, a kínai holdújév időszakában ugyanis több százmillióan keltek útra, hogy rokonaikkal ünnepeljenek, a kórokozó – figyelembe véve, hogy az átlagosan hétnapos lappangási időszakban is fertőz – így szétszóródhatott az országban.
– Sokan, így a vendégmunkások – akiknek száma meghaladja a négyszáz milliót – évente egyetlenegyszer utaznak haza, holdújévkor – nyilatkozta a Kína-kutató.

A vírus valószínűsíthetően állati forrású, kígyóról vagy denevérről kerülhetett át az emberre. – Nincs étkezési tabu Kínában, még azt is megeszik, ami másokat, például az európaiakat, undorral tölt el. A piacokon élő, félholt és döglött állatokat egyaránt lehet kapni – számolt be Salát Gergely, aki szerint ezek az élőlények mindenféle készültségi állapotban, sütve, főzve, nyersen is megvásárolhatók. A piacokon nincsenek elkülönített vágóhidak; ott, a vásárló szeme előtt történik az állatok feldolgozása.

Az egyetemi oktató szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy valaki egy nem megfelelően átsütött kígyót fogyaszt el a piacon, aztán repülőre ül, és Sanghajba utazik, vagy megnézi a Szabadság-szobrot New Yorkban, vagy a Mona Lisát Párizsban.

Tíz nap alatt épít kórházat Kína a koronavírus miatt | Magyar Hang

A 24.hu egy Twitter-bejegyzésre hivatkozva írt arról, hogy mi mindent lehet kapni egy vuhanihoz hasonló piacon, felsorolást is adtak a választékból: páva, vadnyúl, kígyó, rénszarvas, krokodil, pulyka, hattyú, kenguru, mókus, fácán, csiga, róka, cibetmacska, osztriga, teve, tücsök és kabóca, galamb, kakas, béka, százlábú, liba, sündisznó, kecske, farkaskölyök.

A kínai kormány egyébként a járvány kirobbanása után a közelmúltban betiltotta a az élő és vadon élő állatok kereskedelmét.

A Kínai Népköztársaság 1,4 milliárd lakójának 95 százaléka rendelkezik legalább alapszintű egészségbiztosítással, de ezt sem úgy kell elképzelni, mint Európában. Vidéken a közegészségügyi ellátórendszer erősen elmaradott állapotban van, vannak térségek, amelyek fehér foltok az infrastruktúra számára.

A jelenlegi politikai elit nagy erőfeszítéseket tesz a közegészségügyi ellátórendszer javítása érdekében, de az egyszerűbb szolgáltatások sem ingyenesek teljesen, a bonyolultabb esetekben pedig még a felét sem fizeti a biztosító a kezelési költségeknek – tudtuk meg Salát Gergelytől.

Kínában azt valószínűsítik, hogy csökkenni fog a halálozási arányszám, és a járvány tetőzése egy-két héten belül várható. A hongkongi egyetem orvostudományi kara szakértői szerint azonban csak április–májusban fog tetőzni a vírus a kínai nagyvárosokban.

Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa szerint egy évet prognosztizálnak a kelet-kínai Vuhanban felbukkant koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére a szavahihető szakemberek. Az M1-en tegnap arról beszélt, hogy már jelenleg is vannak a megfertőződött betegek gyógyítására rendkívül ígéretes antivirális szerek.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese azt mondta, nagy előrelépésnek számít, hogy a koronavírus diagnosztizálását már Magyarországon is tudják biztosítani. Hangsúlyozta, amíg nem áll rendelkezésre oltóanyag, addig a higiénés szabályok betartása a legfontosabb.