Meghalt a jósvafői barlangban szerencsétlenül járt búvár

Meghalt a jósvafői barlangban szerencsétlenül járt búvár

Barlangász a jósvafői Kossuth-barlangban (Fotó: Aggteleki Nemzeti Park)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint lapunk is beszámolt róla kedden, egy barlangi búvár feltáró merülés közben eltűnt a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban vasárnap délután. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden azt írta a honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset.

A mentés irányítását később a TEK vette át. A mentést nehezítette, hogy a barlang e része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nem lehet látni.

Az MTI tegnap éjszaka jelentette, hogy a TEK közlése szerint a búvár elhunyt. A közlemény szerint a kutatási munkálatok a barlangi- és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra.

A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról, illetve annak körülményeiről - tették hozzá. A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezi ki megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak - olvasható a közleményben.