Meghalt az elbocsátott szívsebész egyik betege, akit meg kellett volna műteni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava információi szerint  meghalt az Országos Kardiológia Intézet elbocsátott szívsebészének, Székely Lászlónak egyik műtétre váró betege.

Július közepén vizsgálták meg az intézetben. Ekkor kiderült, hogy speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Székely doktor elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, már a szívsebész elbocsátása zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg.

Úgy tudják: az 55 éves férfinak átszakadt a főverőere, ami valószínűleg nem történt volna meg, ha időben megoperálják.

Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely doktor végzett. A Népszava információi szerint a főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár.

Az Index értesülése szerint Szolnoky Jenő, a Honvédkórház szív-, ér-, és mellkassebészeti osztályának osztályvezető főorvosa heti egy alkalommal, délutánonként megoperál egy-egy beteget azzal a technológiával a Kardiológiai Intézetben, amit Székely László is alkalmazott. Az elbocsátott szívsebész mellett az országban ő az egyetlen szakember, akinek hasonló tapasztalata van ebben a műtéti eljárásban. Székely László heti két-három műtétet végzett az intézményben.

Eddig 54 kollégája, és több mint 1100 beteg írt alá petíciót, követelve a szívsebész visszahelyezését az intézetbe.

A Népszava korábban azt is megírta: az, hogy Székely doktort nem vették vissza, miniszteri döntés volt – ez volt az egyik ügy amiben összekülönbözött Kásler Miklós és a frissiben lemondott Nagy Anikó, államtitkár. Az egészségügyért felelős államtitkár ugyanis sikeresen közvetített Székely László szívsebész ügyében a főorvos és a kardiológia intézet vezetése között, ennek eredményeként december végéig megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit az elbocsátott sebész, de a miniszter személyesen megtiltotta a főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú fölmondástól.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.