Meghalt Donáth László evangélikus lelkész

Meghalt Donáth László evangélikus lelkész

Donáth László evangélikus lelkész, volt szocialista párti parlamenti képviselő beszél Mécs Imre 1956-os halálraítélt, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori alapítótagja, volt országgyűlési képviselő temetésén az Óbudai temetőben 2023. február 10-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Donáth László evangélikus lelkész, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség parochus emeritusa, volt országgyűlési képviselő 2024. július 11-én, életének 69. évében váratlanul meghalt. Temetéséről a család később gondoskodik” – olvasható a gyászhírben, amit a család juttatott el a Népszavához. Donáth László – Donáth Ferenc politikus, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottjának fia, illetve a momentumos Donáth Anna édesapja – 1994 és 2010 között a Magyar Szocialista Párt jelöltjeként volt országgyűlési képviselő.

Donáth lelkészi tevékenysége mellett 1989-ben részt vett a Történelmi Igazságtétel Bizottság kegyeleti bizottságában, valamint alapító tagja volt a Magyar-Zsidó Kulturális Egyesületnek. Ugyanebben az évben az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökségi tagjává is választották. 1990 és 1994 között többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Wesley János Teológiai Főiskolán oktatott, elsősorban a zsidó–keresztény párbeszédről. Emellett több karitatív szervezet, így az Aranyág Alapítvány kuratóriumának elnöke is lett. Az alapítvánnyal több évig gyermeksegélyezési műsor készült a Magyar Televízióban. 1978 óta jelentek meg publicisztikái az egyházi, 1987 óta a világi sajtóban. Az 1994-es országgyűlési választáson a Magyar Szocialista Párt győztes jelöltje volt a budapesti 4. számú egyéni választókerületben (Óbuda északi része). Ezt a sikerét a következő három választáson megismételte. A 2010-es magyarországi országgyűlési választáson Budapest 2. számú egyéni választókerületében (Bp. II. kerületének egyik része) indult, de alulmaradt a fideszes Balsai Istvánnal szemben. Listáról sem szerzett mandátumot.