Meghátrált a kormány egy népszavazástól

Meghátrált a kormány egy népszavazástól

Lázár János Egerben 2023. március 28-án (Fotó: Mirkóczki Ádám Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János építési és közlekedési miniszter kedd este egy egri lakossági tájékoztatón bejelentette: meghajolnak az egriek akarata előtt és a helyiek által támogatott, külső elkerülő út épül meg a drágább, hangosabb és környezetszennyezőbb belső helyett – közölte a Momentum.

Mint a Telex felidézte, egy, a városban lakó civil ezután helyi népszavazást kezdeményezett a minisztérium és a Fidesz felső vezetése által támogatott házakhoz közel futó nyomvonal ellen. A a kérdését átengedték, így elkezdődött a gyűjtés. Az ügy mellé a pártok közül először a Momentum állt be, később a Mi Hazánk, majd a Fidesz városi önkormányzati képviselői csatlakoztak. Pajtók Gábor, Eger országgyűlési képviselője viszont határozottan ellenezte ezt a kezdeményezést. A DK és Eger korábban jobbikos, most független polgármestere, Mirkóczki Ádám nem foglalt határozottan állást a kérdésben. Március végéig több mint nyolcezer aláírás kellett volna a népszavazás kiírásához, de a Momentum néhány napja bejelentette, hogy csak ők ötezer aláírást gyűjtöttek, így volt esély a referendumra.

Vagyis győzött a Momentum és helyi civilek által indított népszavazási kezdeményezés, a hatalom pedig kénytelen volt meghátrálni. Nem csoda: az elmúlt majdnem egy hónapban annyi aláírás gyűlt össze, ami jó eséllyel elegendő ahhoz, hogy kötelező legyen kiírni az erről szóló népszavazást. Amin aztán a kormánynak és a helyi polgármesternek közösen kellett volna szembemennie az egriek világos akaratával. De inkább visszavonulót fújtak. Ez a győzelem arra is rávilágít, hogy érdemes helyi ügyek mellett kiállni, aláírást gyűjteni, és ha kell, konfrontálódni a helyi hatalmasságokkal. Ilyen győzelmekkel bontható le ez a rendszer” – írta a Momentum kedd esti közleményében. Mirkóczki Ádám azt írta a Facebook-oldalán, hogy Lázár János bejelentette, az egriek akaratát figyelembe véve elállnak az elkerülő út belső nyomvonalától és a külső nyomvonal tervezésével folyik tovább a megkezdett munka. A döntést nem kommentálta.

Fideszes belháború is kirobbant az út körül, ugyanis Oroján Sándor frakcióvezető Pajtók Gáborral szemben a külső nyomvonalat támogatta. Egyéb nézetkülönbségeik is voltak, emiatt feloszlatták a helyi alapszervezetet, és mint néhány napja a Magyar Hang megírta, Oroján nem kérte újrafelvételét. Lázár János bejelentése után pedig a döntés üdvözlése mellett közölte kedd este a Facebook-oldalán, hogy lemond frakcióvezetői posztjáról.

Címkék: Eger, népszavazás