Hivatalos: Meghosszabbították 2024-ig a babaváró támogatást

Hivatalos: Meghosszabbították 2024-ig a babaváró támogatást

Fotó: Unsplash/Luma Pimentel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan 2024-ig meghosszabbítják a babaváró támogatást a kormánypárti Mandiner szerint, az erről szóló rendelet még szerdán megjelenhet a Magyar Közlönyben. Olyan tízmillió forintos, kamatmentes kölcsönről van szó, amely teljes egészében támogatássá válhat adott esetben. Az első gyermeknél a várandósság harmadik hónapja után három évig nem kell törlesztőrészletet fizetni, a másodiknál pedig a törlesztőrészlet felfüggesztése mellett elengedik a fennmaradó hitel harminc százalékát is. A harmadik gyerek után a hitel teljes összegét elengedik.

Orbán Viktor a múlt heti kormányinfón azt mondta, a jelenlegi többféle otthonteremtési támogatásból egy kifut, a többi megmarad. Állítása szerint a babaváró hitelről viták szoktak lenni, de „mi vagyunk többen, akik meg akarjuk tartani.”

A miniszterelnök karácsonykor interjút adott egy másik kormánypárti lapnak, a Magyar Nemzetnek, ahol többek közt arról beszélt: az otthonteremtési támogatásokat illetően lesznek változások. – A falusi csokot ez nem fogja érinteni, és az év első felében a csokot sem. De vannak szakmai javaslatok, amelyek célzottabbá akarják tenni ezt a támogatási rendszert – jelezte.

Frissítés: a szerda este megjelent Magyar Közlöny számában valóban kihirdették, hogy a babaváró hitelt 2024-ig meghosszabbítják.

Kibővítik az szja-mentességet

Azt ugyancsak szerdán jelentették be, hogy januártól jön a 30 év alatti anyák szja-mentessége. – A kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert, és nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán.

Hornung Ágnes a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: az adómentességről szóló kormányrendeletet hamarosan ki is hirdetik.
Úgy fogalmazott: mint minden más családtámogatásnál, a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál – emelte ki. Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is – emlékeztetett Hornung Ágnes.

A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd – ismertette. Jelezte: ők nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is. Tájékoztatása szerint ahogyan a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is. Hornung Ágnes reményét fejezte ki, hogy a támogatási formát minél többen igénybe veszik majd.