Megindult a végleges kormányzati támadás az MTA vagyonáért

Megindult a végleges kormányzati támadás az MTA vagyonáért

Demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt Budapesten 2019. február 12-én az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon

ráhajtott a kormány arra, hogy minél hamarabb maga alá gyűrje a

Magyar

Tudományos Akadémiát.

Az Index szerint a legújabb elképzelése az az Orbán-kabinetnek,

hogy az

MTA önként adja oda a székházait és az összes vonatkozó

vagyontárgyát egy olyan,

még nem létező új

alapítványnak, melynek a törvényi kereteit csak most kezdi

tárgyalni a parlament. Az

elképzelések szerint itt is a

Corvinuséhoz hasonló alapítványi struktúrát vezetnék

be, és ha az Akadémia belemegy, a kutatóintézetekben dolgozók

elvesztik a közalkalmazotti státuszukat, és a kormány a jövőben

parlamenti szavazás nélkül dönthet a finanszírozási

kérdésekről.

A parlament a héten már el is kezdi tárgyalni annak az újfajta, nagy vagyonokra szabott alapítványi konstrukciónak a törvénytervezetét, amelybe az MTA kutatóintézeti vagyona kerülne. A kormányzati elképzelések alapján ebben a modellben működne július 1-től az idáig állami Corvinus Egyetem. Az ilyen, minimálisan 600 millió forinttal létesíthető, kedvező adózást ígérő vagyonkezelő alapítványokat olyan vagyonok kezelésére hoznák létre, mint például a már említett Corvinus vagy éppen az Akadémia, melyek fenntartását is az itteni közpénzből fedeznék.

Pálinkás József: Ennyi erővel néhány akadémikus unokáját is ellophatták volna | Magyar Hang

Egy hatalmi játék és zsarolás része lett a Magyar Tudományos Akadémia – mondta a Fidesz korábbi minisztere.

A kormány tehát teljesen elvenné az MTA-tól az intézeteket, a fenntartást egy újonnan létrehozandó alapítványnak adná, ráadásul azt is eldöntené, hogy hány kormányzati delegált lenne az alapítványi kuratóriumban (75%) és a szenátusban (49%). A két fél már túl van az első tárgyaláson, amely meglehetősen egyoldalúra sikeredett: a minisztérium képviselői ismertették az alapítványi terveket az Akadémiával. Egyik fő érvük az volt, hogy a terv angol és német modellen alapszik, az idáig érvényben lévő alapítványi szabályozásnál pedig azért is jobb lenne, mert kevesebb benne a megkötés, és alkalmasabb a rendes gazdálkodásra. Mindenesetre az MTA eddig nem válaszolt a kormányzati felvetésre.

Az MTA Művészeti Gyűjtemény elnevezésű közösségi oldal úgy véli, az Akadémia vagyonának átadása egy alapítványnak nem pusztán a kutatóintézetek épületeit jelenti, hanem a gyűjteményeket, amelyek egyidősek az intézménnyel, vagy a kutatóintézetekkel. Tudósok generációi által nevelt-növesztett levéltárak, adattárak esnek szét, gyűjtések, a tudomány alapjai - és ne feledkezzünk meg a nagy falatokról, például a 188 éve épülő MTA Művészeti Gyűjtemény / Art Collection of HAS-ről vagy az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény / Psychiatric Art Collection of HAS-ről. Ellenőrizhetetlen lesz fenntartásuk, egybentartásuk, megőrzésük, illetve egyértelmű, hogy szétkapják őket. Ez még 1949-ben sem történt meg! Például elnyelné az alapítvány azt a festményt is, amelyik az egyetlen Magyarországon, amit még Széchenyi István életében készült, és egész alakosan ábrázolja a Legnagyobb Magyart. (Friedrich von Amerling Széchenyi Istvánról festett egészalakos arcképe - 1836). Értéke kb. 700 millió Ft, ám nem is ez a lényeg, hiszen ez a festmény, akár a többi - Kölcsey, Vörösmarty, Deák, Kazinczy, etc. arcképe - az Akadémia identitását jelentik, adják. Egyek vele.

Mindenesetre a kabinet sokkal szélesebb körű jogosultságokat kapna, hiszen ha létrejön az MTA-t beszippantó alapítvány, annak költségvetéséről nem a parlament döntene, az eddigieknél alacsonyabb védelem illetné meg az akadémiai intézeteket, ráadásul a kutatók és a többi munkatárs elvesztené a közalkalmazotti státuszát. Egy biztos, az MTA és a kormány közötti tárgyalások teljes hírzárlat mellett zajlanak, és Palkovics még februárban le akarja tárgyalni az intézményátadást.