Megint drágul a kenyér

Megint drágul a kenyér

Fotó: Unsplash/Wine Dharma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Januárban 10-15 százalékkal emelkedik a liszt ára, ami várhatóan a kenyér árának növekedését is eredményezi - tudta meg az RTL Híradó. A pékek egyelőre nem tudják, mekkora lesz az áremelkedés mértéke, de az RTL-nek nyilatkozó Harnyas Gábor, a győri Harnyas pékség ügyvezetője szerint biztosnak tűnik, hogy többször is árat kell majd emelniük, hogy fennmaradjanak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly novemberben átlagban 433 forint volt egy kilogramm fehér kenyér ára, ami 40 százalékkal magasabb mint a járvány előtti ár. 

A Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke, Lakatos Gábor elmondta, egy tonna búza jelenleg 100 ezer forintba kerül, vagyis duplájába mint tavaly ilyenkor. Hiába arattak tavaly rekordmennyiséget Magyarországon, uniós szinten az átlagnál kevesebb volt a termés, ezért nőtt a kereslet és emelkedtek az árak.

Tovább rontja a helyzetet a gyenge forint. A portfolio.hu értékelése szerint egy év alatt 2,1 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, a dollárhoz képest pedig 10 százalékos volt a csökkenés. „Ezekkel az eredményekkel a forint a világ harmadik legrosszabbul teljesítő valutája volt az elmúlt három hónapban, csak az 50 százalékot zuhanó török líra és a chilei peso gyengült nagyobbat” - mondta el az RTL Híradójának Beke Károly, a portfolio.hu elemzője.