Megint kordont bontott a Momentum a Karmelita kolostornál

Megint kordont bontott a Momentum a Karmelita kolostornál

Újra kordont bont a Momentum a Karmelita kolostornál 2023. augusztus 24-én. (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök reggel mintegy 40 fővel érkeztek meg a Momentum politikusai és aktivistái a várbeli Karmelita kolostorhoz, és perceken belül lebontották a kerítést – jelentette a Magyar Hang tudósítója a helyszínről. Ukrajna függetlenségének napja is apropója volt a kilencedik kordonbontásnak. 

Az ukrán függetlenség napján állt neki a kordonbontásnak a Momentum– jelentette tudósítónk. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke a kordonbontás után arról beszélt: Orbán Viktor „nagyon gyáva”, és a „köztársasági elnök asszony szoknyája mögé bújik”, miután az elmúlt másfél évben nem látogatott el Ukrajnába. Hozzátette: még Recep Tayyip Erdoğan török elnök is elismeri Ukrajna területi integritásának sérthetetlenségét, a magyar miniszterelnöktől viszont „dodonai” választ kapott az erre irányuló kérdésére a Momentum, mely szerint a kormány álláspontja ismert. Gelencsér szerint Orbán Viktor Putyin érdekét szolgálja, pedig az orosz elnök magyar katonákat is gyilkol Ukrajnában.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese bemutatta az utazótáskát, amelyet Orbán Viktornak hozott a Karmelita kolostorhoz
Momentum. A táskában szimbolikus útravalót helyeztek el, az egyik tárgy a miniszterelnök fotója volt, amely a Nagy Imre újratemetésekor mondott beszédekor készült Orbán Viktorról, valamint a Grúzia Oroszország általi lerohanásakor mondott beszéde CD-n, egy zacskó napraforgómag, egy interjú Sándor Fegyirrel, Ukrajna magyarországi nagykövetével, és egy tükör, hátha még bele tud nézni.

A rendőrség azonnal igazoltatásba kezdett, tudósítónkat is igazolták, a kordonbontást egyébként a Momentum is közvetítette a Facebook-oldalán. A momentumosok ezután elhagyták a helyszínt, a rendőrök addig nem állították vissza a kordont.  

 

Korábban július közepén bontotta el nyolcadik alkalommal a Fidesz kordonjait a Momentum, amelyek a Karmelita kolostor előtt állnak és a miniszterelnök irodáját védik. A Momentum akkor a kormány rossz oktatáspolitikája ellen tiltakozott a kordonbontással, és felhívja a figyelmet arra, hogy milyen elkeserítő állapotok uralkodnak a hazai oktatási rendszerben.

A legnagyobb visszhangot talán a május 3-iki, eredetileg nem tervbe vett kordonbontás keltette, amikor a pedagógus státusztörvény ellen  az Egységes Diákfront (EDF) szervezésében tüntettek a diákok az oktatásért, majd annak befejezése után a demonstrálók egy része felment a Várba, Orbán Viktor hivatalához. A Karmelita kolostornál a rohamrendőrök állították meg őket, végül dulakodás tört ki az egyenruhások és a tüntetők között, könnygázt is bevetettek a rendőrök, akik akkor 5 embert állítottak elő. Tompos Mártont, a Momentum  parlamenti frakcióvezető-helyettesét is behúzták a rendőrsorfal mögé. Az április 5-i kordonbontáson pedig Hadházy Ákos független képviselő került a földre a rendőrséggel való dulakodásban. Hadházy feljelentést is tett, mert a tüntetésen a szabad véleménynyilvánítás jogával élt, és emiatt, valamint a mentelmi jogára tekintettel semmilyen személyi szabadságot korlátozó intézkedést, testi kényszert nem lehetne bevetni ellene. Feljelentését azonban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség arra hivatkozva utasította el, hogy az intézkedő rendőrök törvényesen jártak el, a képviselő akadályozta a közbiztonság megóvását azzal, hogy többszöri felszólítás ellenére ellenállt a rendőröknek.

Rétvári Bence a napokban Hadházy Ákos írásbeli kérdésére elismerte, hogy objektumvédelem áll a kordonozás hátterében. A belügyi államtitkár a következőket írta: „A Színház utca Karmelita felőli részét a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi célokra veszi igénybe, a Színház utca Honvéd főparancsnokság felőli része pedig építési kivitelezési munkaterület. Ezért az érintett terület lekerítését a vagyonkezelő Várkapitányság megbízásából a Kivitelező végezte el az építési és bontási munkálatok miatt balesetmegelőzési célból.”

Címkék: Momentum, kordonbontás