Megint lehetetlen helyzetbe hozhatja a szülőket a digitális oktatás

Megint lehetetlen helyzetbe hozhatja a szülőket a digitális oktatás

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindkét pedagógus szakszervezet és a Szülői Hang szülői szervezet vezetője, Miklós György is azon az állásponton van, hogy biztosítani kellene a száz százalékos táppénzt azoknak a szülőknek, akiknek az iskolabezárás miatt 14 év alatti gyermekeikkel kell otthon maradniuk. A kormány tájékoztatásából egyelőre nem úgy tűnik, hogy terveznének ilyen intézkedést. Az általános iskolások digitális oktatása gördülékenyebb lehet, mint tavasszal volt, de a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint ez elsősorban az intézmények saját erőfeszítéseinek lesz köszönhető, nem a központi stratégiaalkotásnak. A hátrányos helyzetű régiókban továbbra is óriási problémát jelenthet az online oktatás.

Üdvözlik a hétfőtől április 7-ig, a tavaszi szünet végéig tartó iskolabezárást a pedagógus szakszervezetek. Mindkét szakszervezet már korábban arra kérte a kormányt, hogy az általános iskolákban országszerte álljanak át digitális oktatásra a koronavírus-járvány harmadik hullámának növekvő fertőzési és halálozási számai miatt. 

Abban is egyetért a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy a biztonságos újraindítás érdekében az oltásra jelentkezett oktatási dolgozókat előre kellene venni az oltási sorban. Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnökhelyettese azt is hozzátette: a gyermekotthonokban dolgozó pedagógusokat azonnal be kellene oltani, mivel az ott élő gyerekek állami gondozottak, nincs hol otthon maradniuk.

Azt is mindkét szakszervezet vezetői hangsúlyozták, hogy a 14 év alatti gyermekükkel otthon maradó szülők számára az iskolabezárás idejére biztosítani kellene a száz százalékos táppénzt.

– Ha a kormány tényleg családbarát intézkedést akar hozni, akkor azt javasoljuk, hogy minden otthon maradó szülő száz százalékos távolléti díját fizesse ki. Nem a munkáltatókra terhelve, hanem  európai uniós támogatásokból – mondta a Magyar Hangnak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás. 

– Már tavasszal is kértük, hogy nyilvánítsák keresőképtelennek azt a szülőt, akinek otthon kell maradni a gyermekével. Ekkor táppénzt kap, amit szerintünk ki kell egészíteni támogatással. De más konstrukciót is el tudunk fogadni: például, hogy otthoni munkavégzést rendeljenek el, vagy állásidőt. Az a lényeg, hogy ne maradjanak jövedelem nélkül – mondta Komjáthy Anna is.

Segítségre van szükségük a szülőknek

Hasonlóan látja a helyzetet a Szülői Hang szülői érdekképviseleti szervezet vezetője, Miklós György is: – Magam is úgy gondolom, hogy járvány megfékezése az elsődleges. Ha a számok azt mutatják, akkor be kell zárni. Közben viszont azt tapasztalom, hogy káosz és frusztráció jellemzi a közhangulatot. Mindenféle véleményt lehet találni: van, aki örül, mert már most sem szívesen engedi iskolába gyerekét, más viszont értetlenkedik és felháborodik. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy kezdettől nem volt egységes, egyértelmű, következetes a kommunikáció a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban, és a szülők nem kaptak segítséget.  Nem kaptak semmiféle támogatást, hogy ezt helyzetet kezeljék: sem táppénzt, sem más támogatást, sem jogi védelmet. Sok szülőnek attól kell félni, hogy kirúgják. Ez már az országos lezárás előtt is problémát jelentett, mert számos intézményben elrendeltek hosszabb vagy rövidebb időre digitális oktatást. Azt mi sem igazán értjük, hogy a pedagógusokat miért nem vették előre az oltási rendben. Szerintem elvárható lett volna, mert sok emberrel találkoznak, és alapvető fontosságú lenne, hogy az iskola működjön. Talán segített volna, ha a pedagógusok hamarabb kapják meg az oltást. Ezen még lehetne változtatni – véli Miklós György.

Az eddigi kormányzati nyilatkozatokból úgy tűnik, a kormány nem tervezi az iskolabezárás miatti szülői táppénz bevezetését. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az intézkedések bejelentésekor azt hangsúlyozta: kérik a munkáltatókat, hogy ahol erre van mód, biztosítsák az otthoni munkavégzést, főként a gyermekes családoknak.

Nem történt látható fejlesztés a digitális oktatásban

Az oktatás  minden szereplőjén látjuk az elkeseredést amiatt, hogy a távoktatás nem működik elég hatékonyan – mondja a Szülői Hang képviselője. Miklós György szerint erre a helyzetre fel lehetett volna készülni, hiszen már egy éve, hogy először elrendelték a digitális oktatást. Egyelőre mégsem látják a jelét annak, hogy részletesebben kidolgozta volna a stratégiát az oktatásirányítás, vagy készültek volna újabb digitális anyagok. Gyakran tapasztalják, hogy egy-egy iskola vagy tanár jobban felkészült, de ez Miklós György szerint ­országosan általánosságban továbbra sem mondható el.

Totyik Tamás elmondása szerint az állami Kréta rendszerben ugyan kialakítottak egy digitális kollaborációs teret, de az online órák megtartásának lehetősége hiányzik a rendszerből: „Ez utóbbi azért lenne fontos, mert a nevelési tanácsadóktól azt a visszajelzést kaptuk, hogy megsokszorozódott a mentális zavarokkal küzdő gyerekek száma.”

Az intézményvezetők jelentős része viszont Totyik Tamás tapasztalatai szerint már szeptemberben elkezdte felkészíteni a kollégákat az újbóli iskolabezárásra, továbbképzéseket tartottak, így szerinte egy fokkal gördülékenyebb lesz az általános iskolai korosztály digitális oktatása, mint tavaly tavasszal. Ez viszont továbbra is azokra a diákokra érvényes, akiknek rendelkezésére áll az internethozzáférés és megfelelő eszköz: – Ahol még áram sincs, ott a digitális oktatás ismét nagy problémát fog jelenteni, ezért a tanodák megerősítésére van szükség – véli a PSZ alelnöke.

Totyik Tamás arra is kitért: a pedagógusok továbbra is várják a kormánytól az egyszeri százezer forintos támogatást, amelyet már a tavaszi hullám idején is kért a Pedagógusok Szakszervezete az otthoni munkavégzés miatt felmerült plusz költségeikre. Mint mondta: erre azóta sem kaptak sem igenlő, sem nemleges választ a kormányzattól. 

A vezetékes internethozzáférést bizonyos szolgáltatóknál már korábban ingyenessé tette a kormány az otthoni oktatásban részt vevő pedagógusok és diákok számára, de Komjáthy Anna arra is felhívta a figyelmet: a nem vezetékes internetre, amit a kis falvakban használnak, ahol más szolgáltatás nem elérhető, nem volt és most nincs támogatás.

Érettségi, B-terv nélkül?

Bár Totyik Tamás szerint közvetlenül a lezárás után nyilván kisebb gondja is nagyobb a kormányzatnak, mint a több mint két hónap múlva esedékes érettségi, idővel mégis tájékoztatást vár a Pedagógusok Szakszervezete arról, hogy a szakmunkás vizsgákkal és az érettségikkel kapcsolatban milyen intézkedéseket fog hozni a kormány. 

Komjáthy Anna elmondása szerint szakszervezetük két hónapja kéri az oktatásirányítást, hogy szolgáljon alternatívákkal az érettségi megrendezésével kapcsolatban – Tisztában vagyunk vele, hogy most abból indulnak ki, hogy az érettségit meg lehet majd tartani a normális rend szerint, de ha mégsem így alakul, akkor jó lenne, ha lenne egy B-terv, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen barkácsolni – mondta. 

Bár az iskolák bezárásával a PDSZ is egyetért, sőt, ezt ők is kérték a kormánytól, a szakszervezeti vezető úgy gondolja: érdemes lenne a területi különbségeket figyelembe venni. – Elkezdtünk adatokat gyűjteni az intézmények átfertőzöttségéről, és a kistelepülések óvodáiból sok olyan jelzés jött, hogy náluk nem jelent meg a vírus. Ezeket az adatokat meg fogjuk osztani és az információ birtokában lehetne arról intézkedni, hogy azok az önkormányzatok, akiknél ez a helyzet, dönthessenek majd a nyitás időpontjáról – fejtette ki.

Totyik Tamás hangsúlyozta: egyértelmű utasításokat várnak a kormányzattól, szemben az augusztus végi, feltételes módban megfogalmazott ajánlásokkal.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.