Mégis fogadja a szekszárdi kórház főigazgatója Hadházy Ákost

Mégis fogadja a szekszárdi kórház főigazgatója Hadházy Ákost

Hadházy Ákos és a biztonságiak a szekszárdi kórház előtt Forrás: Hadházy Ákos Facebook-videója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki országgyűlési képviselők egy februári jogszabálymódosítás óta már nem látogathatnak meg közintézményeket abból a célból, hogy tájékozódjanak az intézmények munkájáról, az intézményvezetők pedig indoklás nélkül visszautasíthatják, hogy válaszoljanak a képviselői megkeresésekre. Ezzel a lehetőséggel az intézmények élnek is – ez a tapasztalata Hadházy Ákosnak. A független országgyűlési képviselő többszöri sikertelen próbálkozás után most végül mégis kapott időpontot a szekszárdi kórház főigazgatójához, akitől a koronavírusos betegek ellátási körülményeiről tájékozódna.

Mégis fogadja a szekszárdi kórház igazgatója Hadházy Ákost – ezt a politikus közölte a Magyar Hang megkeresésére. Miután a kórházankénti koronavírus-halálozásokat firtató adatkérései eredménytelenek voltak, elmondása szerint legalább ebben az egy kórházban uralkodó körülményekkel szeretne tisztában lenni. A képviselő múlt héten próbált bejutni a Tolna Megyei Balassa János Kórházba, mivel három hét elteltével sem adtak neki semmilyen tájékoztatást, de a biztonságiak útját állták. Elmondása szerint aggasztó híreket kapott a kórház koronavírus-osztályáról, ezért akart tájékozódni. Bár egy időpontot kapott a kórház főigazgatójától, Németh Csabától, ezt az intézmény részéről végül lemondták. Most azonban úgy tűnik, mégiscsak tájékoztathatja a kórház főigazgatója a képviselőt a két ünnep között, időpontot legalábbis adott a kórház a képviselőnek.

Hadházy számos sikertelen adatkérésen van már túl a koronavírus-járvány kapcsán: – Az ellenzéki képviselők minden lehetőségét elvették, hogy ellenőrizzék a kormányt – utalt arra, hogy február óta ahhoz sincs joga az országgyűlési képviselőknek, hogy közintézménybe belépjenek tájékozódás céljából.  Az országgyűlési képviselők egyetlen lehetősége, hogy az intézményvezetőktől tájékoztatást kérhetnek, de az intézményvezetők indoklás nélkül visszautasíthatják a válaszadást, amit az ő tapasztalatai szerint meg is tesznek, főleg, hogy ennek semmilyen szankciója nincs. Hadházy elmondása szerint már azon is meg volt lepődve, hogy ennek a módosításnak februárban nem volt különösebb visszhangja az ellenzéki képviselők körében.

A képviselőt jelenleg leginkább a koronavírus-halálozások kórházakra lebontott száma érdekelné, ezt az adatot azonban hiába kérte a Nemzeti Népegészségügyi Központtól és az Operatív törzset vezető Pintér Sándor belügyminisztertől, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. A képviselő ezért elmondása szerint legalább a szekszárdi kórházban próbálja ellenőrizni a helyzetet: – A kórházi kezelések legfontosabb mutatóit szeretném megtudni, amelyek elárulják, hogy megfelelő számú-e a személyzet,  mennyire sikeresek az intenzív kezelések, és mindig intenzív ápoláshoz jut-e az, akinek szüksége van rá. A legjobb persze az lenne, ha ezeket az információkat nem az igazgatón keresztül kellene megszereznem, hanem az ellátó orvosokkal, ápolókkal tudnék beszélni. A miniszterelnöknek korábban megvolt a lehetősége, hogy odamenjen kórházakba, olyanokba is, ahol koronavírusos betegeket kezeltek, és a személyzettel beszéljen. Akkor egy ellenzéki képviselőnek miért ne lenne ehhez joga? – mondta arról, hogy mit szeretne megtudni a kórház vezetésétől.

Hadházy nem úgy látja, hogy az utóbbi időben javulna a helyzet az adatszolgáltatással kapcsolatban. A kórházak nem reagálnak a megkereséseire, de most már időnként olyan kérdésekre sem kap választ, amelyekkel kapcsolatban korábban fel sem merült, hogy egy képviselőt ne tájékoztatnának: – Legutóbb Müller Cecília országos tiszti főorvost kérdeztem egy 11 milliárd forintos EU-s projekt szerződéseiről, de azt válaszolta, nem küldi el. Korábban még senki nem merte ezt megcsinálni, ha európai uniós projektről kérdeztem egy közintézményt – mondta Hadházy.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet is számos sikertelen adatkérési kísérleten van túl a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ezért nemrég bírósághoz fordultak. Hadházy erre úgy reagált: jó néhány ilyen pert látott már, és azok általában fél-egy évig, de néha hosszabb ideig is elhúzódnak: – A járvány viszont most van, és akármit mond a kormány, az ellenzéknek az a feladata, hogy ellenőrizze a kormányt. Ez a járványügyi intézkedésekre is igaz. Ezen a területen pedig az a legfontosabb, hogy mindig időben kell lépni, ezért fél-egy év múlva ilyen szempontból már nem lehet hasznosítani ezeket az adatokat – mondta a képviselő, bár azt is hozzátette, hogy ha a később nyilvánosságra kerülő adatok nem egyeznek a most a kormány által közölt járványügyi adatokkal, az szerinte büntetőjogi felelősségre vonásért kiált.

A képviselő éppen azért kíváncsi a kórházankénti halálozási adatokra, mert ellenőrizni akarja, hogy a kormány által szolgáltatott országos összesített halálozási számok helytállnak-e, vagy magasabb a koronavírusban elhunytak száma, mint amit a kormány állít. A képviselő arra gyanakszik, hogy a járvánnyal kapcsolatban közölt adatok nem a teljes valóságot mutathatják: – Új helyzetet teremtene, ha ezek az adatok még a kormány által mondottnál is rosszabbak, pedig már a jelenleg ismert számok is azt mutatják, hogy a tragédia felé haladunk – vélte Hadházy.