Mégis látogathatják 18 éven aluliak is a Nemzeti Múzeum sajtófotó kiállítását

Mégis látogathatják 18 éven aluliak is a Nemzeti Múzeum sajtófotó kiállítását

Sorban állók a Magyar Nemzeti Múzeumnál (Fotó: L. Simon László Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudja jogszerűen végrehajtani a Magyar Nemzeti Múzeum a kulturális és innovációs miniszter felszólítását, miszerint 18 évesnél fiatalabbak ne látogathassák a 2023-as World Press Photo kiállítást – derül ki az L. Simon László vezette kulturális intézmény AFP-nek küldött tájékoztatásából. A Népszava emlékeztetett arra: a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kiakadt azon, hogy a tárlaton többek közt egy meleg idősotthont ábrázoló képsor is helyet kapott. Dúró Dóra emiatt törvényességi felügyeleti eljárást kért Csák Jánostól. A tárcavezető válaszában közölte, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon az intézmény főigazgatóján, L. Simon Lászlón, így aztán a döntés értelmében 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet.

Csakhogy hiába helyeztek ki tiltó táblákat, mégis bejuthatnak a gyerekek, mivel a Magyar Nemzeti Múzeum senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – hangzott a válasz. Az AFP szerdán azt tapasztalta a Nemzeti Múzeumnál, hogy beengedtek kiskorúakat a kiállításra. Több tucat embert láttak a múzeum előtt sorban állni a kiállításra, köztük néhány gyermekes családot, amelynek tagjai nem is tudtak a korlátozásról. – Minden gond nélkül beengedtek minket – mondta Premek Beran, egy cseh látogató. Ő a jegyeket egy automatából vásárolta meg 10 és 15 éves gyerekei számára.

Az ügyben L. Simon László is véleményt nyilvánított, a volt kulturális államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója maró gúnnyal, a többi között az épület előtt sorban álló emberekről készült képpel köszönte meg Dúró Dórának a kiállítás körüli hírverést.