Megjelent a 13. havi nyugdíjról szóló törvénymódosítás

Megjelent a 13. havi nyugdíjról szóló törvénymódosítás

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már olvasható az Országgyűlés honlapján a 13. havi nyugdíj visszaépítésével kapcsolatos jogszabálytervezet – vette észre a Portfolio. 

Az  ötoldalas törvényjavaslat az „Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosításáról” nevet kapta. Ez többek között visszaépíti a különböző jogszabályokba az időskorúak számára járó plusz egy havi juttatást.

Az általános indoklásban a kormány úgy fogalmaz, hogy 2021-től a nyugdíjasok minden évben – a januári nyugdíjukon felül – tizenharmadik havi nyugdíjban részesülnek.

A juttatás visszaépítése négy részletben történik. A tizenharmadik havi nyugdíj összege a kifizetés első évében, 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka. 2024-ben a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják. Ezt követően minden évben az egy havi nyugdíj összegét kapják a jogosultak – áll a javaslatban. A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként bejelentett tizenharmadik havi nyugdíjhoz hasonló módon kapnak tizenharmadik havi ellátást más pénzbeli ellátásokban részesülő személyek.

A tizenharmadik havi nyugdíj annak a nyugdíjasnak jár, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára részesült az ellátásban.

Az ellátást a nyugellátásban részesülők, vagyis az öregségi nyugdíjasok, a hozzátartozói nyugellátásban részesülők és a szövetkezeti járadékosok kapnak, és az arról szóló határozatot a nyugdíjfolyósító szerv külön határozat meghozatala nélkül folyósítja.