Megjelent a kormányrendelet, tényleg április 19-én nyitnak az iskolák

Megjelent a kormányrendelet, tényleg április 19-én nyitnak az iskolák

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertőtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton délután megjelentek a Magyar Közlöny legfrissebb számában azok a jogszabályok, amelyek rendelkeznek a védelmi intézkedések április 8-ig való meghosszabbításáról, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról, valamint arról, hogy április 19-én újra kinyitnak az iskolák.

Az április 19-én hatályba lépő rendelet szövege szerint:

  1. A köznevelési intézmények (az óvoda kivételével) és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek.  
  2. Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésre kerül.
  3. A köznevelési és szakképző intézmények működése kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a köznevelésért, illetve a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az iskolák április 19-én nyitnak, és addigra a pedagógusokat soron kívül beoltják.

A védelmi intézkedések fokozatos feloldását a 2,5 millió COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásához köti a kormány. (A Portfólió számításai szerint április 10-én jöhet el ez a nap.) Amint ez megtörténik, a következő rendelkezések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedéseket megszüntetik.
  • A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani.
  • A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségben vagy helyszínen megengedett a szolgáltatás nyújtása és a szolgáltatás igénybe vétele. (Ez azt jelenti, hogy a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók kinyithatnak, de újfajta korlátozások szerint.)
  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka az este 9.30 óra és reggel 5 óra közötti időszak.
  • Reggel 5 óra és este 9.30 óra közötti időben megengedett az üzletekben tartózkodás és vásárlás.
  • Reggel 5 óra és este 9.30 óra között az  üzlet az e rendeletben meghatározott ideiglenes védelmi intézkedések végrehajtása és betartása esetén tarthat nyitva.
  • A  vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az  ehhez szükséges időtartamig – megengedett. A vendéglátó üzlet e rendelet alkalmazásában nem minősül üzletnek. (Eszerint tehát a vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben.) 

Így nyithatnak ki az üzletek

  • A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.
  • Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
  • Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy a (4)–(6) bekezdés szerinti számítás eredményeként egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.
  • Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a  közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak; a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen; az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen; és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.
  • Az  olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az  esetben tarthat nyitva, ha az  üzlet üzemeltetője, illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak.
  • A  Kormány felkéri a  vásárlókat, hogy törekedjenek a  távolságtartási szabály betartására, és az  üzletekben csak a vásárláshoz elengedhetetlenül szükséges időtartamot töltsenek.

Ha valaki nem tartja az előírásokat, 100 ezer forinttól egy millió forintig terjedő bírságot kaphat. A hatóságok a helyiséget, területet, intézményt, illetve a  helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják.