Megjelent a törvényjavaslat az orvosi bérek emeléséről

Megjelent a törvényjavaslat az orvosi bérek emeléséről

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Balra Álmos Péter Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány 2023-ig évente fog emelni a béreken jövő év elejétől kezdve.

– A magyar orvosok helytállásának is köszönhető, hogy Magyarország eddig sikeresen küzdött meg a koronavírus világjárvánnyal – többek közt ezt emeli ki a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós Emberi Erőforrások minisztériumának vezetője által jegyzett javaslat az orvosi bérek emelését tartalmazó törvényjavaslatban, amelyet hétfőn nyújtottak be.

A 34 oldalas törvény több kérdést is szabályoz onnan kezdve, hogy bevezeti és megalkotja az egészségügyi szolgálati jogviszony fogalmát, szabályozza, az kivel létesíthető vagy éppen milyen bűncselekmények zárják ezt ki, hogy hány nap szabadság jár egyes dolgozóknak, és ki milyen végkielégítésre jogosult. Ugyanakkor a foglalkoztatást, a fizetést, a minősítést, az illetményen kívüli juttatásokat érintő részletszabályokat a törvény elfogadása után a kormány rendeletben fogja rögzíteni.

A törvény évekre lebontva tartalmazza az orvos, szakorvos, fogorvos, szakfogorvos, gyógyszerész, szakgyógyszerész, továbbá a kormány rendeletében meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi egyetemi végzettséggel, valamint nem egészségügyi egyetemi végzettséggel és egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek illetmény,- illetve bértábláját.

Íme az összegek:

Hálapénzért börtön jár, de ajándék néha elfogadható, ha nem túl drága

A javaslat valóban megtiltja nemcsak a hálapénz elfogadását is, de annak felkínálását is, ehhez a Büntető Törvénykönyvet módosítja. Ez alapján aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak jogtalan előnyt ad vagy ígér, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ugyanakkor az egészségügyi dolgozó egy alkalommal elfogadhat a beteg vagy rá tekintettel más által ajándékként adott olyan tárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének öt százalékát. Azon páciensek esetén pedig, akiknek hosszú ideig tartó egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, a dolgozók kéthavonta egy alkalommal elfogadhatnak a már említett értékben ajándéktárgyat.

Fontos az is, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy további munkaviszonyt kizárólag a kormány által kijelölt szerv előzetes engedélyével létesíthet, vagyis már nem vállalhatnak könnyen másodállást az orvosok. Ez alól kivételt képez „a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony”. Aki az engedélykérésnek nem tesz eleget, annak jogviszonya azonnali hatályú felmondással megszüntethető.

Emellett „az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy az őt foglalkoztató egészségügyi szolgáltató székhelyén vagy telephelyén nem végezhet olyan egészségügyi tevékenységet, amire az egészségügyi szolgálati jogviszonya nem terjed ki.”

Ezeken felül kötelező lesz minősíteni is mindenkit, aki egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll, ezt a munkáltatónak kell majd évente legalább egyszer elvégezni.

A teljes törvényjavaslat itt olvasható el.

Orbán Viktor szombaton jelentette be, sosem látott mértékű orvosi béremelésben állapodott meg a Magyar Orvosi Kamarával. vasárnap már arról beszélt, lesz, akinek a fizetése meg fog duplázódni, de nem minden orvos fog egyformán jól járni.

Mint a Magyar Hang írt, a Független Egészségügyi Szakszervezet vasárnap jelezte: attól tartanak, bérfeszültség keletkezhet, ha csak az orvosok bérét emelik jelentősen.