Megjelent Lázár Jánosék építészettel kapcsolatos törvénytervezete

Megjelent Lázár Jánosék építészettel kapcsolatos törvénytervezete

Lázár János (Fotó: Lázár János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) elkészítette, illetve a kabinet támogatását elnyerve a kormány honlapján publikálta A magyar építészetről szóló törvény szövegtervezetét – közölte az ÉKM pénteken az MTI-vel.

A törvényalkotó munka során a minisztérium több mint ötezer szakmai javaslat és észrevétel felhasználásával készítette el az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszakában tárgyalásra kerülő törvénytervezetet, most társadalmi egyeztetésre bocsátja – írták. A törvénytervezet kimondott célja, hogy az eddigi széttagolt szabályozási rendszer helyett egy egységes, átlátható és következetes keretrendszerrel támogassa a magyar építészet ügyét. A tervezet az építészek munkáját kiszabadítja a számok és szabályok kizárólagosságából és visszaadja az építészeti elveknek, mindenekelőtt az illeszkedésnek és az esztétika szabályainak a teret.

A tervezet szándéka szerint gondoskodik a magyar épített örökség megőrzéséről, a tájépítészet szerepének erősítéséről, illetve a fenntartható fejlődés, a környezet- és klímavédelmi szempontok következetes alkalmazásával védi zöldfelületeinket. A hazai építési anyagok felhasználásnak törvényi támogatásával pedig a nemzeti építésgazdaság érdekeit képviseli. – A társadalmi egyeztetés során október 12-ig várják az észrevételeket – olvasható az ÉKM közleményében. A törvénytervezet egyébként 191 oldalas. 

Címkék: Lázár János