Megjelentek a járványügyi szigorítások részletszabályai, sokaknak lesz kötelező az oltás

Megjelentek a járványügyi szigorítások részletszabályai, sokaknak lesz kötelező az oltás

Oltópont a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 10-én (Fotó:
MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelentek a Magyar Közlönyben a kormány által csütörtökön délelőtt bejelentett járványügyi szigorítások szabályai. A kormány az egészségügyi dolgozók után a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárja az oltás felvételét.

Ebben egyebek mellett az alábbiak olvashatók annak kapcsán, hogy a munkáltatók megszabhatják alkalmazottjaiknak, hogy kötelező legyen számukra az oltás felvétele: 

• A munkáltató meghatározhatja a védőoltás felvételének határidejét, ami legalább 45 nap kell, hogy legyen.

• A munkáltató elektronikus úton vagy papír alapon tájékoztatja a foglalkoztatottat arról, hogy milyen határidővel kötelező védőoltást felvennie, továbbá arról, hogy milyen jogkövetkezményei lehetnek annak elmaradásának. 

•  Nem kötelezhető a védőoltás felvételére az a foglalkoztatott, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

•  Ha a foglalkoztatott a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem vette fel, a foglalkoztatott részére a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el.

• A munkáltató a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti, ha a fizetés nélküli szabadság elrendelését követő egy év után sem oltatta be magát a munkavállaló.

• Amennyiben a foglalkoztatott a fizetés nélküli szabadság elrendelését követően felveszi a védőoltást, a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot haladéktalanul megszünteti.

Az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottakra az alábbi határidők vonatkoznak:

Az egészségügyi dolgozók után a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele.

Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét.

• Egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát 2021. december 15. napjáig kell felvenni, ha a munkavégzés során rendszeresen találkozik ügyfelekkel az alkalmazott. Amennyiben nem, akkor 2022. január 31. napjáig kell felvennie a vakcinát.

• Azt a munkáltató állapítja meg, hogy a foglalkoztatott melyik foglalkoztatotti körbe tartozik, és erről 2021. november 15. napjáig elektronikus úton vagy papír alapon tájékoztatnia kell őt. A tájékoztatásnak ki kell terjednie a védőoltás elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeire is.

Mind a versenyszférában, mint az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy a gyesen, gyeden lévő foglalkoztatottak, valamint a más okból tartós távollevő számára nem írható elő a védőoltás felvétele.

A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Ami a tömegközlekedésen november 1-től kötelező maszkhordást illeti, az alábbiakról döntöttek többek közt:

 • A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön maszkot viselni úgy, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

• Szintén kötelező maszkot viselni a pályaudvarok, az állomások, illetve a megállóhelyek utasforgalom számára megnyitott részein, valamint a személyforgalom lebonyolítására és kiszolgálására szolgáló munkahelyeken, ahol az utasok és a dolgozók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek.

•  Nem köteles a tömegközlekedési eszköz vezetője maszkot viselni akkor, ha olyan járművet vezet, amelynek zárt kialakítású
vezetőfülkéje van.

•  Aki a tömegközlekedési eszköz vezetőjének vagy az üzemeltető más alkalmazottjának felszólítására sem viseli a maszkot, azt a személyt kötelesek leszállítani a járműről.