Megkerülik a kormányt Brüsszelben

Megkerülik a kormányt Brüsszelben

Jávor Benedek (Fotó: Facebook/Jávor Benedek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új Európai Bizottságnak számos olyan prioritása van például az innováció vagy a klímavédelem területén, ahol kifejezetten a városoktól várnak cselekvést – erről beszélt a Népszavának adott interjújában Jávor Benedek.

A Párbeszéd korábbi európai parlamenti képviselője a magyar főváros brüsszeli képviseletét fogja vezetni Karácsony Gergely főpolgármester felkérésére. Lehetőségei kapcsán most azt mondta, hogy az Európai Zöld Megállapodás számos települési szintű feladatot kijelöl – ha a célokat a városoknak kell teljesíteniük, akkor a finanszírozás is őket illeti, adott esetben függetlenül az egyes kormányok és a bizottság közötti esetleges konfliktusoktól. – Ezekben az ügyekben közösen fogunk föllépni a visegrádi térség fővárosaival, de a kooperáció szélesebb is lehet a regionális léptéknél: Berlin, Párizs, Bécs is jelezte, hogy érdekelt egy ilyen típusú együttműködésben – mondta.

Egyelőre nem hozott klímamegállapodást az EU-csúcs | Magyar Hang

Annak kapcsán, hogy akad néhány olyan régi konfliktus, ahol Budapest és az EU között tapintható feszültség van, Jávor Benedek annyit mondott, hogy ezeket leginkább az Orbán-kormány generálta. Példaként említette a 3-as metró ügyét, a dugódíj bevezetését, illetve a szálló por és a szmog miatt indított kötelezettségszegési eljárást.

A politikus azt mondta, hogy hivatalosan január elején fog kezdeni, de a közös munka bizonyos értelemben már beindult: Karácsony Gergely járt kint Brüsszelben, aláírta a visegrádi fővárosok vezetőivel a megállapodást, találkozott a bizottság és a frakciók képviselőivel.