Megkezdődött a határvadásznak jelentkezők alkalmassági szűrése

Megkezdődött a határvadásznak jelentkezők alkalmassági szűrése

A határvadászokat toborzó plakát (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerte az országban megkezdődtek a határvadásznak jelentkezők egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatai – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Felidézték, hogy a kormány július 8-án döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a Rendőrség Határvadász Ezredének felállításáról. Első ütemben összesen 2200 fő szerződéses határvadász felvétele, képzése és szolgálatba állítása szükséges a Bács-Kiskun, a Csongrád-Csanád, a Békés, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei határvadász századok állományába. Az országos toborzás keretében Toborzási Koordinációs Központot állítottak fel, valamint öt helyszínen (Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban) toborzó irodákat hoztak létre. A toborzásra kijelölt munkatársaink az általános felvilágosítás mellett, közvetlenül keresik meg és személyesen fogadják az érdeklődőket, hogy tájékoztassák őket a felvétel részleteiről.

A Magyar Hang hétfőn számolt be róla, hogy már több mint hatezren jelezték személyesen, levélben, a közösségi oldalakon vagy telefonon, hogy csatlakoznának a rendőrség kötelékéhez. A rendőrség által ígért, akár bruttó 400 ezer forintos bér és az általános iskolai végzettséggel is megpályázható állás a jelek szerint tehát sokakat csábít. A police.hu-n elérhető feltételrendszer szerint határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent – ezekkel, és az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt lehet elérni az áhított bruttó 400 ezres bért, amihez évente bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria is társul.

A pályázóknak pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon kell részt venniük – utóbbi alatt a „meghatározott idő alatt” elvégzett fekvőtámaszokat és felüléseket, valamint az 1500 méteres síkfutást érti a rendőrség. A teszteket sikeresen elvégző határvadásznak emellett meg kell ismernie Schengeni határ-ellenőrzési kódex rendelkezéseit és a kényszerítőeszközök elméleti és gyakorlati használatát, azaz elektromos sokkolót, könnygázsprét, rendőrbotot is bevethetnek majd.