Megkezdték a határvadászok toborzását

Megkezdték a határvadászok toborzását

Rendőrök az alegységügyeleten a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztály III. XXI. Határvadász Bevetési Osztály állományának elhelyezéséül szolgáló új épület átadásán Miskolcon 2019. május 16-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdte a rendőrség a határvadászok toborzását, a rendőrség honlapján már elérhető a pályázati anyag – jelentették be rendőri vezetők pénteki sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

Az MTI tudósítása szerint Tarcsa Csaba műveleti országos rendőrfőkapitányság-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt: a Készenléti Rendőrségen önálló határvadász ezred jön létre, amely Bács-Kiskun megyében 14, Csongrád-Csanádban 6, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyében pedig 1-1 századból áll majd. Öt megyében tehát összesen 23 határvadász-századot hoznak létre. 

Tarcsa Csaba szerint 117 ezer behatolni vágyó ember próbálkozását akadályozták meg a magyar határon, és 1600-1700 embercsempészeti esettel foglalkoztak. Ezek nagyon megterhelő számok a rendőrség számára – mondta. A határvadászok a zöldhatárt fogják ellenőrizni, nekik nem kell majd házkutatást tartani, vagy szabálysértési eljárásokat lefolytatni.

A határvadász ezredről azt mondta: a teljes létszám 4000 emberből áll majd. Az ezredparancsnok igazgatói jogállású vezető lesz, a Készenléti Rendőrség egyik parancsnokhelyettese. Az ezred századokra tagozódik, egy században pedig 3 szakasz lesz. A határvadászok Bács-Kiskun megyében 4, a többi megyében 3-3 határrendészeti kirendeltségen teljesítenek majd szolgálatot a 160 órás kiképzésük után, és az állományt fegyverzettel, ruházattal is ellátják.

A határvadászok jogosítványairól közölte: igazoltathatnak, ruházatot, csomagot, járművet vizsgálhatnak át, elvehetnek tárgyakat, embereket elfoghatnak, előállíthatnak, idegenrendészeti intézkedésre is jogosultak lesznek. Továbbá határforgalmat ellenőrizhetnek, járványügyi intézkedéseket hajthatnak végre tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, biztosíthatják a helyszínt és a nemzetközi körözési rendszert is alkalmazhatják majd.  

Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az első körben 2200 alkalmas jelentkezővel kötnek 3 éves szerződést. A rendőrség várja azoknak a 18. életévüket betöltött, de 55 évnél fiatalabb, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségű, magyar állampolgárságú emberek jelentkezését a szerződéseshatárvadász-képzésre, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására.

A határvadásznak jelentkezők egészségügyi, pszichikai és fizikai ellenőrzésen esnek át, és hozzá kell járulniuk az életvitelük ellenőrzéséhez is, valamint a megbízhatósági vizsgálat későbbi lefolytatásához. A már szerződött határvadászok az első évben őrvezetők lesznek, a második évtől tizedesek, a harmadik évtől pedig szakaszvezetők. A határvadászok esküt tesznek és 6 hónapos próbaidőt kell letölteniük.  

Reményét fejezte ki, hogy sokan jelentkeznek majd határvadásznak, mivel – mint mondta – a munkaerőpiachoz viszonyítva jó kondíciókkal tudnak állást kínálni. Ugyanakkor a Telex tudósítása szerint a bérezésről még nem lehetett beszélni, ennek részletei a Magyar Közlönyből derülnek majd ki.

Tarcsa Csaba arról is beszélt, hogy vannak laktanyáik, apartmanjaik, így átmeneti megoldásként lakhatással is tudják segíteni a határvadásznak jelentkezőket.

A határvadászok toborzásához egy videót is készített a rendőrség: