Megleckéztették a fideszes polgármestert az ellenzéki képviselők

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta Nagykanizsa mintegy 35 milliárd forintos főösszegű költségvetését csütörtökön a város közgyűlése, a fideszes polgármester eddigi döntési jogkörei közül ugyanakkor többet az önkormányzati bizottságoknak adott át az ellenzéki (DK, JOBBIK, MSZP, LMP, MOMENTUM, Éljen VárosuNk! Egyesület) többségű testület, emiatt a kormánypárti képviselők elhagyták az üléstermet - írja az MTI.

A több órán át tartó költségvetési vita során a Fidesz-KDNP képviselői nem tartották elfogadhatónak a költségvetést, míg a többséget adó Éljen Városunk Egyesület (ÉVE) tagjai egyebek mellett azzal érveltek, hogy a kormány elmúlt évekbeli döntéseivel fokozatosan szűkítette a város anyagi mozgásterét. Végül az ellenzéki képviselők nyolc-hét arányú támogatásával fogadták el a költségvetést, amelynek módosításaként azonban 20-ról 3,5 millió forintra csökkentették a polgármester támogatási keretét, de új javaslatként egy-egy millió forintos képviselői keretet is megszavaztak mind a 14 városatyának.

A közgyűlési többség javaslatára arról is határoztak, hogy a polgármester döntési jogkörei közül többet visszaadnak bizottsági vagy közgyűlési hatáskörbe, amiről Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte: ez „a népfelség elvének megsértése”. Az ÉVE képviselői azzal érveltek, hogy a Fidesz-KDNP által irányított korábbi testületek adtak át közgyűlési jogköröket a polgármesternek, most csak visszahelyezték ezeket a döntési jogokat.

A szavazás előtt a Fidesz-KDNP frakciójának mind a hat képviselője tiltakozásként kivonult az ülésteremből.

Az eddigi négy mellé egy ötödik - nemzetpolitikai és kulturális ügyekért felelős - tanácsnokot is választottak az ÉVE javaslatára. Bár az ülésen többször is szóba került, hogy a törvényességi kifogás ellenére továbbra sincs alpolgármestere Nagykanizsának, megválasztására ezúttal nem volt előterjesztés.