Meglepőt húzhat az MSZP, a pártelnök kerülhet az EP-lista élére

Meglepőt húzhat az MSZP, a pártelnök kerülhet az EP-lista élére

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője (középen) beszédet mond a köztársaság emléknapja alkalmából tartott rendezvényen a XIII. kerületi Carl Lutz rakparton a "magyar köztársaság kövénél" 2019. február 1-jén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombati kongresszusán véglegesíti EP-listáját az MSZP, amihez később még jönnek a Párbeszéd jelöltjei.

A legfrissebb hírek szerint jelenleg meglepetés lehet az MSZP EP-jelöltlistája; a hvg.hu információi szerint ugyanis nem a két jelenlegi EP-képviselőjüket javasolták az élre, a szocialisták elnöksége ugyanis a pártelnök Tóth Bertalant javasolta az EP-lista élére. A cikk szerint a további sorrend így alakulna: Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Tüttő Kata, Kálló Dániel és Gurmai Zita. Ez a lista sem végleges, mert a Párbeszéd is kap egy vezető helyet a listán; az eddig kiszivárgott információk szerint a PM-es Jávor Benedek a harmadik helyet kaphatja meg.

Korábban arról írtunk: a párt belső köreiből származó információink szerint nagy harc várható a ma délutáni választmányi ülésen is Ujhelyi István és Szanyi Tibor között a vezetésért, de előbbi esélyei jobbak lehetnek. Úgy tudjuk, a Párbeszédet képviselő Jávor Benedeknek a második vagy harmadik pozíció juthat, vagyis forrásaink nem kezelik kész tényként, hogy a majdani összefésült listán a biztos befutónak tűnő első két hely mindegyike szocialista politikusé lesz.

Szanyinak erős ellenérzésekkel kell megküzdenie, főként a fővárosiak körében, Ujhelyire többen tekintenek pozitívan. Az elnökség is inkább őt hajlik támogatni. Interjúnkban viszont nemrég arról beszélt Szanyi: bízik benne, hogy ő lehet a listavezető. Szerinte kettő-négy ellenzéki pártnak sikerül majd megugrania az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Szanyi Tibor: Az unió be kívánja fejezni a fideszes oligarchia hizlalását | Magyar Hang

Mire fókuszálnak a magyarországi pártok az EP-kampányukban? Interjúsorozatunkban erről is kérdeztünk tőlük. Uniós közbeszerzések, migráció, brexit, közös hadsereg és szociális ügyek – többek között e témákról beszélgettünk Szanyi Tibor szocialista EP-képviselővel. EP-választási ráhangoló, 1. rész.

„Bármi is lesz az eredmény, nem lennék a Fidesz helyében” – ironizált a 24.hu cikke szerint az MSZP egy ismert fővárosi politikusa, sugallva ezzel, hogy sok tétje nincs annak, mire jutnak a listával kapcsolatban. Bár korábban egy januári tüntetésen Tóth Bertalan elnök beszélt arról, hogy szerinte a közös ellenzéki lista a megoldás, de úgy látszik, nem állt mögötte ezt támogató egység. A Jobbik és a Momentum is elzárkózott az ötlettől, utóbbi párt pedig közzé is tette saját listáját, amit Cseh Katalin vezet. Vele készült interjúnk a friss számunkban olvasható.

A jelek szerint pedig befolyásos helyeken sem a Szanyi-Ujhelyi küzdelem köti le a figyelmet. A Népszava számolt be róla, hogy az Európai Szocialisták csúcsjelöltje, Frans Timmermans inkább azzal foglalkozik, hogy az MSZP kongresszusán mindenképp összefusson Nagy Blanka diáktüntetővel. Az Európai Bizottság alelnöke külön kérte, hogy találkozhasson a trágárságtól sem mentes szónoklatáról elhíresült lánnyal, akit durván betámadott nemrég a kormánypárti sajtó, élén Bayer Zsolttal.

Egyelőre kérdéses, lesznek-e más pártok is, amelyek közös listán indulnának a májusi EP-választáson az MSZP-vel. Az biztosnak tűnik, hogy a Jobbik és a Momentum mellett az LMP, és a Kétfarkú Kutyapárt sem tervez ilyet. Végül a Demokratikus Koalíció is úgy döntött, hogy önállóan indul. Bár korábban a Magyar Narancs úgy számolta, hogy egy közös lista pluszmandátumokat hozhat, a Medián friss felmérése szerint ez inkább szavazatokat vinne el.

Az MSZP-Párbeszéd közös listájának esélyeit jelenleg 12-13 százalékra becsülik. Vagyis jelen állás szerint az nem fenyegeti őket, hogy csak egyetlen mandátumot szerezzenek, de a harmadik helyen lévő azért már izgulhat. Az MSZP listájáról először az országos elnökség tárgyal, majd a választmány elé terjeszt egy listát, amiről a kongresszus dönt szombaton.

A kvóták miatt egy politikusnő és egy fiatal jelölt is az MSZP-lista élén kell szerepeljen. A 24.hu szerint előbbire esélyes lehet Tüttő Kata és Gurmai Zita, utóbbira pedig Harangozó Gábor és Bárány Balázs.