Megnyitották a kiskunhalasi mobilkórházat

Megnyitották a kiskunhalasi mobilkórházat

A kiskunhalasi járványkórház (Fotó: Szabó Tímea Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök délelőtt megnyitották a halasi mobil konténerkórházat, és folyamatosan szállítják át a Covid-pozitív betegeket a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházból –  írja a hirös.hu. Tudósítójuk szerint három mentőautóval 43 beteget szállítanak át az új mobilkórházba, két autóban viszik át az igazolt fertőzötteket, egy másikban pedig a gyanús eseteket.

Szepesvári Szabolcs, a Semmelweis Kórház főigazgatója azt mondta a portálnak: „Ma délelőtt megnyitottuk a mobil járványkórházat, amit azt tett szükségessé, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma olyan dinamikával emelkedett, hogy a jelenlegi körülmények között már nem biztosíthattuk volna megfelelő ellátásukat. Egyelőre 43 beteget szállítottunk át, jelentős részük Covid-pozitív. Vannak közöttük intenzív ellátást igénylő betegek is, de vannak jobb állapotban lévő, azonban súlyos társbetegséggel küzdő betegek is. 18 beteget kellett fekvő mentőszolgálat segítségével átszállítani”.

A kórház állapotával kapcsolatban kijelentette, hogy a betegek ellátására teljesen alkalmas a létesítmény. A téliesítés nem arról szól, hogy a betegeknek vagy a személyzetnek bármiféle hiányt kell szenvednie. Mivel konténerekből épült, több szerelvénye kívülről van elhelyezve. Ennek technikai biztosítása szükséges ahhoz, hogy zord időjárási körülmények között is folyamatosan működőképes lehessen.

A sokak által feszegetett téliesítésről valamivel többet lehetett megtudni Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusának Facebook-bejegyzéséből. Még szerdán megkereste a kiskunhalasi járványkórház igazgatóját, aki elmondta: fűtés van, és a betegellátásnak sincs akadálya sem most, sem télen. A sajtóban megjelent téliesítés ugyanis azt jelenti, hogy a kórház tetején levő légtechnikai (fűtés-hűtés) csöveket kell majd megvédeni az esetleges nagy mennyiségű hótól, illetve az extrém fagytól.

Szepesvári Szabolcs arról is beszélt a portálnak, hogy Szegedről és Orosházáról, valamint rövid időn belül Kecskemétről és Bajáról is kerülnek át orvosok, szakdolgozók és kisegítő személyek ahhoz, hogy biztonságosan működtethető legyen a konténerkórház.

– Ez a legbiztonságosabb hely a dolgozók számára ahhoz, hogy ne fertőződjenek meg. Olyan légtechnikával, negatív nyomásos kórterem rendszerrel van felszerelve, ami csak nagyon kevés helyen áll rendelkezésre – fűzte hozzá a főorvos.

Az orvos azt is elmondta, hogy maximálisan 150 fő befogadására alkalmas az épület, ide kell koncentrálni a Dél-Alföld betegellátását, a járványkórház pedig tartalék épület marad.