Mégsem csukták le Csutakot, a bicskei besurranó fantomot

Mégsem csukták le Csutakot, a bicskei besurranó fantomot

Egy rossz minőségű kép a bicskei besurranó tolvajról, Csutakról. (Forrás:Bicskei csevegő Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy szélsőséges szervezet, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) azt állítja honlapján, hogy bicskei helyszíni riportjukat követően lecsukták „a kisváros lakosait évek óta megfélemlítő, Csutak gúnynévre hallgató bűnözőt”. Bicskén valóban régóta húzódik az úgynevezett „Csutak”-ügy. A „Csutak” ragadványnévre hallgató férfi a településen rendszeresen bejár udvarokba, onnan eltulajdonít, amit értékesnek vagy csupán mozdíthatónak tart. A Fejér megyei városka Facebook-csoportjában megannyi bejegyzés született a helyiektől a témában. Bár egyelőre nem tudni olyan esetről, hogy a férfi erőszakosan lépett volna fel, ha valaki szembetalálkozik egy idegennel az udvarában, az nyilván megfélemlítve érzi magát.

A város vezetői korábban olyan tájékoztatást adtak, hogy eddig „Csutakot” nem beszámíthatósága okán nem tudták a bicskei rendőrök őrizetbe venni, vagy előzetes letartóztatásba helyezni. A MÖM nemrég valóban közzétett egy videót, melyben László Attila, a „MÖM vezetője” beszélget Bicskére látogatva egy Szabó Bence nevű férfival, aki a felvételen felsorolja „Csutak” bűnlajstromát.

A helyi férfi többször is megemlíti, hogy Bicske fideszes polgármestere, Bálint Istvánné bár megoldást ígért a problémára, abból nem lett semmi, ezért szerintük a polgároknak kell kezükbe venni a dolgot, a probléma kezelését. A videón az is látszik, hogy a MÖM pár fős különítménye eztán a város főleg romák által lakott „Péró” városrészében „járőrözik”, ám Csutakkal nem találkoztak.

Nem sokkal a videó közzététele után jelentette meg a hírt a honlapján a Magyar Önvédelmi Mozgalom, miszerint a „helyszíni riportjukat követően lecsukták” Csutakot. A szervezet igyekezett úgy beállítani a helyzetet, mintha a Magyar Önvédelmi Mozgalom fellépésének szerepe lett volna abban, hogy a rendőrség „lecsukta” a Bicskén garázdálkodó férfit, ezért lapunk kérdéseket küldött a rendőrségnek. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kedden megküldött rövid válaszában leszögezte, hogy „férfival szemben a Bicskei Rendőrkapitányság munkatársai személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést nem foganatosítottak”, azaz továbbra is szabadlábon van.

Így nem állja meg a helyét a szélsőséges szervezet közleményének azon része, hogy „Csutak” rács mögé került volna, és ebből kifolyólag értelemszerűen az sem, hogy meg nem történt lecsukásához a szervezet videójának vagy az abban szereplő „járőrözésnek” – melynek során meg sem találták a férfit –, bármi köze volna. A bicskei besurranó fantom így továbbra is rója a kisváros utcáit.

László Attila, a „MÖM vezetője” egyébként a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjelöltje volt Pest megye 10. választókerületében (Monor és környéke) a tavaszi országgyűlési választásokon, 7 és fél százalékot ért el. László egy videóban, mely egy Nyíregyházán, a cigánybűnözés ellen tartott rendezvényen készült, a MÖM testvérszervezeteként jelölte meg a Betyársereget. 

A MÖM-ről korábban a Társaság a Szabadságjogokért azt írta, hogy az utóbbi egy évben a szélsőséges szervezet számos olyan akciót hajtott végre, amikor egy helyi konfliktus „megoldását” a saját kezükbe vették, lényegében önbíráskodni kezdtek, járőrözve, bűnüldözői tevékenységet láttatva fegyelmezték a helyi lakosokat. Ez a típusú önkényes rendfenntartás jogellenes: magánszemélyek, civil csoportosulások, baráti társaságok nem végezhetnek közbiztonsági tevékenységet. A MÖM felhatalmazás nélkül végzett akciói érintettek megfélemlítésével elmélyítik a konfliktusokat, hiszen ellenőrizhetetlen módon és jogosulatlanul, középkori eszközökkel próbálnak megoldani vitatott helyzeteket.