Mégsem jár soron kívül vakcina a szoptatós anyukáknak, csak a várandósokat veszik előre

Mégsem jár soron kívül vakcina a szoptatós anyukáknak, csak a várandósokat veszik előre

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mégsem oltják be soron kívül a szoptatós kismamákat a korábbi kormányzati kommunikációval ellentétben – ez derül ki egy az RTL Klub Híradójához is eljutott országos tisztifőorvos által kedden jegyzett levélből, amelyben arra is kitérnek: a szoptatás önmagában nem kockázati tényező a Covid-19 szempontjából.

A tájékoztatásban az is szerepel, hogy kizárólag a várandósok kerültek előrébb az oltási sorrendben, vagyis a szoptatós anyukákat csak akkor lehet előnyben részesíteni, ha krónikus betegségük van. Ami a várandósokat illeti, nekik a vakcinára történő regisztráció után a háziorvosukkal kell egyeztetniük, ők vagy a rendelőkben, vagy a kijelölt oltópontokon kapnak Pfizer vagy Moderna vakcinát.

Mint korábban beszámoltunk róla, hatalmas a sor alakult ki szombaton a Semmelweis Egyetem oltópontjánál, miután pénteken kiadtak egy közleményt, hogy az egyetem extra oltópontot alakít ki a terhes nőknek és szoptatós anyáknak, és olyanokat is beolthattak, akik nem igazolták, hogy kismamák.