Mégsem lesz ellenzéki előválasztás?

Mégsem lesz ellenzéki előválasztás?

Az LMP, a Jobbik és Puzsér Róbert aktivistái Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján 2019. március 27-én (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre kisebb az esély Puzsér Róbert stábja szerint arra, hogy valóban létrejön a főpolgármester-jelölti posztért zajló előválasztás második fordulója nyáron. Úgy érzik, hogy a Karácsony Gergely mögött álló Párbeszéd és MSZP nem is akarja igazán ezt a megmérettetést. A két baloldali párt ugyanakkor állítja, ők a maguk részéről igenis szeretnék a második fordulót. Sőt, náluk az a pletyka járja, hogy éppen Puzsér Róbert farolna ki, hiszen a mérések egyáltalán nem neki kedveznek.

Nem haladnak érdemben az ellenzéki főpolgármester-jelölt megtalálására kitalált előválasztás második fordulójának előkészületei – erről beszélt a Magyar Hangnak Puzsér Róbert kampányfőnöke. Emlékezetes, tavaly december 20-án írt alá megállapodást Puzsér Róbert, – az előválasztás első fordulóját azóta megnyerő – Karácsony Gergely, illetve Molnár Zsolt az MSZP budapesti elnöke arról, hogy milyen alapvető feltételek mellett rendeznék meg idén nyáron a második kört.

A publicista kampányfőnöke azt mondta, hogy februárban ugyan újraindultak a tárgyalások, de az e hetit például a Párbeszéd lemondta, csakúgy, mint a két héttel ezelőttit. Zaránd Péter szerint a logisztika, a menetrend és a technikai feltételek tekintetében lényegében egyetlen lépést sem haladtak előre, pedig ők az elmúlt hónapokban rengeteg szakmai anyagot letettek az asztalra, civil szakértőket, civil szervezeti kapcsolatokat mutattak be.

A „másik oldalról” viszont, vagyis a Párbeszéd részéről – állítása szerint – semmi ilyesmi nem jött, egyetlen előrelépés történt mindössze, hogy az előválasztást lebonyolító civil szervezettel már zajlanak a tárgyalások. A kampányfőnök kiemelte azt is, hogy egy jól kivitelezett előválasztáshoz már a regisztrációs időszaknál kellene tartani, de egyelőre még arról sincs írásos megállapodás, hogy milyen feltételekkel bonyolítják le az online részét a regisztrálásnak és a voksolásnak. – Az az élményünk, hogy a szocialista párt és a Párbeszéd nem akar előválasztást, mert sokkal egyszerűbb megrendelni egy közvélemény-kutatást. A résztvevők közül valójában csak Puzsér Róbertnek áll érdekében az előválasztáson részt venni, csak ő tett azért, hogy ez létrejöjjön – mondta.

A Párbeszéd és a szocialista párt köreiben ugyanakkor vannak, akik éppen azt gondolják, hogy valójában Puzsér Róbert nem szeretné az előválasztás, hiszen a közvélemény-kutatások alapján nagyon rosszak a számai, nem lenne esélye Karácsony Gergellyel szemben.

Összecsapott Karácsony és Puzsér | Magyar Hang

Az előválasztást mindketten akarják, a kormánnyal is együttműködnének főpolgármesterként, és csak óvatosan szúrogattak oda egymásnak.

Egészen máshogy is látják a most zajló folyamatokat. A Párbeszédnél megkeresésünkre azt közölték, hogy folyamatos az egyeztetés, heti rendszerességgel, egyre gyakoribb ütemben történik kommunikáció a stábok között. A párt nem érzi úgy, hogy el lennének késve, szerintük ugyanis a legtöbb és legfontosabb kérdésben már megállapodtak, most a részleteken dolgoznak. Jelen pillanatban ki tudják jelenteni, hogy megvalósul a második forduló, ők egy sikeres előválasztásra készülnek.

Az előválasztás finanszírozása ugyancsak nem megoldott egyelőre. Zaránd Péter azt gondolja – habár az őket támogató Jobbikkal és LMP-vel még nincs ezzel kapcsolatban megállapodás –, az MSZP-nek kellene a zsebébe nyúlnia. A szocialisták ugyanakkor ezt nem így gondolják. Molnár Zsolt szerint az előválasztáson részt vevő pártoknak, vagyis rajtuk kívül a Párbeszédnek, a DK-nak, illetve igenis az LMP-nek és a Jobbiknak is be kell szállni a költségekbe. Az arányokat tekintve van bennük kompromisszumkészség, de azt méltánytalannak tartanák, ha a várhatóan néhány milliós összeget csak ők állnák. A Jobbikban és az LMP-ben egyelőre nem tartanak itt, ezeknél a pártoknál még nincs döntés.

Amennyiben egyébként mégsem valósulna meg az előválasztás, könnyen előfordulhatna, hogy ősszel Tarlós Istvánnal szemben felállna Puzsér Róbert és Karácsony Gergely, ez pedig nagy eséllyel magával hozná a jelenlegi főpolgármester újrázását is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/13. számában jelent meg, 2019. március 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/13. számban? Itt megnézheti!