Mégsem vádolja „pártpolitikai tevékenység támogatásával” a sztrájkoló tanárokat a kormány

Mégsem vádolja „pártpolitikai tevékenység támogatásával” a sztrájkoló tanárokat a kormány

Sztrájkoló pedagógusok 2022. január 31-én (Fotó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Ítélőtáblához az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nyújtott be hiánypótlást a múlt héten beadott fellebbezési kérelmük pontosítására, és ebben már nem vádolja „pártpolitikai tevékenység támogatásával” a január 31-ei tanársztrájkot szervező pedagógus érdekképviseleteket – írta meg a Népszava.  

A szaktárca az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék január 28-i döntését fellebbezte meg, amely jogszerűnek mondta ki a múlt hét hétfőn megtartott kétórás figyelmeztető sztrájkot, amelyben csaknem 27 ezer pedagógus és oktatási dolgozó vett részt. 

A másodfokú eljárásban az Emmi továbbra is azt kéri, az Ítélőtábla mondja ki, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett munkabeszüntetés jogellenes volt. Az Emmi szerint a sztrájk nem volt jogszerű, mert azt olyan időpontban tartották meg, amikor az első fokú ítélet még nem emelkedett jogerőre. 

 A fellebbezés korábbi változatában még arról írt a tárca, hogy a sztrájknak pártpolitikai céljai is voltak szerintük, és az elégséges szolgáltatás biztosításaként közben is tanítani kellett volna. A pontosító beadványban azonban visszavonták a politikai vádaskodást: a bíróságot arra kérik, hogy a pártpolitikai tevékenység támogatásával kapcsolatos hivatkozásokat „figyelmen kívül hagyni” szíveskedjen.

A PDSZ szerda este azt közölte, a sztrájkban 26 782 ember vett részt. Azt is hozzátették, várják a másodfokon eljáró bíróság döntését, melynek ezen a héten meg kell születnie, a hatályos jogszabályok szerint.