Megszavazta a parlament Novák Előd több mint ötmilliós büntetését

Megszavazta a parlament Novák Előd több mint ötmilliós büntetését

Novák Előd a kitörés túrán (Fotó: Mi Hazánk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 5,2 millió forinttal csökkentette az Országgyűlés Novák Előd (Mi Hazánk) tiszteletdíját. A parlament a döntést 148 igen, tíz nem szavazattal és két tartózkodás mellett hozta meg. A két tartózkodó Hadházy Ákos független és Ritter Imre német kisebbségi képviselő voltak. Hadházy a 444-nek azt mondta ez egy gyenge tiltakozás részéről Kövér zsarolása (hogy be kell mennie a szavazásokra) és a tisztességtelen választás miatt. A jobbikos képviselők is nemmel szavaztak, ahogy a Mi Hazánk politikusai is.

Kövér László házelnök a büntetést azzal indokolta, hogy Novák Előd az Országgyűlés egyik májusi ülésén interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg. Az ülést vezető elnök akkor figyelmeztette a képviselőt, hogy a jövőben tartózkodjon a kifejezés használatától.

Novák Előd korábban, 2022-ben több felszólalásában és irományában is használta a kifejezést, vagy arra utaló, más sértő szóösszetételt, amely miatt a korábbiakban is számos alkalommal kapott figyelmeztetést. A büntetés mértékének megállapításakor azt is figyelembe vette az Országgyűlés elnöke, hogy Novák Előd a korábbi szóbeli és írásbeli figyelmeztetések ellenére használta a kirívóan sértő kifejezést. A döntés szerint Novák Előd országgyűlési képviselői tiszteletdíja annak kéthavi összegével megegyező mértékben, 5 260 814 forinttal csökken.

Az országgyűlési jegyzőkönyv szerint Novák Előd felszólalásában arról beszélt, hogy a Facebook önkényesen, indokolás és jogorvoslati lehetőség nélkül, sőt sokszor a konkrét, büntetett bejegyzés megjelölése nélkül hoz szankciókat, akár felhasználók korábbi teljes képgalériájának és más adatainak, kapcsolatainak váratlan törlésével. A magyar kormány mégsem tesz semmit, sőt „paktumot kötött” a Facebookkal és más multinacionális cégekkel; újabb egy évvel meghosszabbították mentességüket a reklámadó alól. – A Facebook orwelli világának újbeszél nyelve a beteges polkorrektség jegyében számos programpontunkat sem engedi említeni a szegregációtól kezdve, a cigánybűnözés elleni fellépésen át, az LMBTQP-felvonulások betiltásáig – fogalmazott. Répássy Róbert, mint a kormány képviselőjének válasza után Lezsák Sándor ülésvezető elnök jelezte is a Mi Hazánk politikusának, hogy kéri őt, „a jövőben kerülje azt a konfliktusmezőt, hogy kimondja a »cigánybűnözés« kifejezést”.

Kövér László rótta ki a büntetést, amit Novák Előd megtámadott a mentelmi bizottságnál arra hivatkozva, hogy „ilyen súlyos intézkedés” utólag már „aggályos”, hiszen az interpelláció elhangzásakor az ülést levezető elnök csak figyelmeztette. Azt is kifogásolta, hogy a felszólalása többi része semmilyen, így sértő állítást sem tartalmazott. A mentelmi bizottság szerint ugyanakkor a hitelesített jegyzökönyvben foglaltak alapján megállapítható, hogy „az etnikai közösséget kirívóan sértő kifejezés Novák Elöd részéról elhangzott - ahogy azt a képviselő sem vitatta”. Azt pedig valótlannak nevezték – ugyancsak a jegyzőkönyv alapján –, hogy a későbbiekben ne hangzott volna el sértő állítás. Így került a parlament elé a kérdés.