Megszavazta a parlament a korrupció elleni törvényjavaslatot

Megszavazta a parlament a korrupció elleni törvényjavaslatot

A parlament ülésterme a korrupcióellenes hatóságról szóló vita alatt (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a parlament a büntetőeljárási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet – mint az már a címéből (Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény módosításáról szóló törvény) is kiderül – azért nyújtott be a kormány, hogy megegyezzen az Európai Bizottsággal a kondicionalitási eljárásban.

A 24.hu híradása szerint a javaslat 136 igen, 7 nem, 14 tartózkodás mellett ment át. A kormánypártok mellett a Momentum és a Jobbik képviselői szavaztak igennel, a DK nemmel, az MSZP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk politikusai tartózkodtak.

A módosítás egy eddig ismeretlen új mechanizmust léptet életbe, vádkikényszerítést, amellyel mostantól kívülállók is felléphetnek olyan ügyekben, amelyekben a közvagyon vagy a közhatalom gyakorlása a tét. A lényeg a gyakorlatban az, hogy ha a nyomozó hatóságok nem indítanak eljárást, akkor közvetlenül nem érintett személyek is bírósághoz fordulhatnak, hogy kikényszerítsék ezt. Ezzel azt lehet elérni, hogy a vádindítvánnyal fellépő személynek mindenképpen lehetősége legyen bíróság előtt beszélni, és a bíróságnak hivatalos döntést kelljen arról hoznia. Olyasmi ez, mint a pótmagánvádas eljárás, de nem csak a sértettnek ad lehetőséget a kikényszerítésre.