Megszavazták a képviselők: jönnek az iskolaőrök!

Megszavazták a képviselők: jönnek az iskolaőrök!

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken a jövő évi költségvetés és a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzete mellett arról is döntött az Országgyűlés, hogy szeptembertől iskolaőrök teljesítenek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekben. A kormány kezdeményezte jogszabályt 155 igen és 17 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadták el.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik. Mint az MTI hozzátette, az iskolaőr közfeladatot ellátó személy, és csak tanítási időben, az iskola területén intézkedhet. Kényszerítő eszközt alkalmazhat: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz az iskolarendőröknél.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetőek lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással.

A képviselők azt is megszavazták, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a jövőben büntetett előéletűek nem vezethetnek taxit. A várakozás szerint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosításával csökkenhet az utasok kárára elkövetett jogszabálysértések száma, javulhat a taxis szakma társadalmi megítélése, a szolgáltatások színvonala. Az MTI szerint a hatóságok mellett a taxis érdekképviseletek is szükségesnek tartják és szorgalmazták a módosítást.

Az Országgyűlés pénteken felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben tiltson be számos, egyszer használatos műanyag terméket. A képviselők egyhangúlag, 195 igen szavazattal fogadták el a kabinet erről szóló javaslatát. A kormány a műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőben.

Ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a nemzeti köznevelési törvény módosítása, a változtatást 151 igen szavazattal, 33 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A tankönyvellátás eddig az 1-9. évfolyamon volt ingyenes, a döntés most ezt terjeszti ki mindenkire, aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul. Az intézkedésre idén 13,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

A jövő évtől négy részletben visszaépül a 13. havi nyugdíj juttatása. Az erről szóló törvénymódosítást 193 igen szavazattal, 1 elutasító voks ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a Ház a kormány javaslatára. Így jövőre 2,5 millió ember kaphat egyheti juttatást, az intézkedésre 77 milliárdot költ a kormány. A jogosultak a januári járadékkal együtt, tehát februárban kapják meg a plusz összeget.

Új eljárás, a gyorsított per bevezetéséről is döntött az Országgyűlés a bűncselekmények áldozatai számára annak érdekében, hogy mielőbb kártérítéshez, sérelemdíjukhoz juthassanak. A bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított perről szóló törvényt 178 igen szavazattal, 12 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. Ahogy a törvény tárgyalásakor az igazságügyi tárca államtitkára elmondta, az új jogintézmény bevezetését az indokolta, hogy a bűncselekményekkel okozott kár megtérítésének a büntetőeljárási törvényben biztosított lehetőségét jelenleg alig használják ki az érintettek. Így a börtönzsúfoltsági eljárások kártalanítási pereiben megítélt 9 milliárd forintnak mindössze 10 százaléka került az áldozatokhoz.