Megszavazták a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Megszavazták a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Képünk illusztráció. A házszabálytól való eltérésről szavaztak az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan az ellenzék nem támogatta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, a kétharmados kormánypárti többségnek erre nem is volt szüksége.

Ahogy az várható volt, a kormánypárti többségű parlament megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását hétfőn délután. A törvény minősített többséget igénylő részét a képviselők közül 133 igen, 55 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el. Igennel a kormánypárti képviselők mellett a független, korábban a Mi Hazánkkal együttműködő Volner János és Fülöp Erik szavaztak, illetve Ritter Imre nemzetiségi képviselő. Nemet az ellenzéki politikusok – illetve a parlamentben független, egyébként a Mi Hazánkban politizáló Dúró Dóra – nyomtak, míg a független Varga-Damm Andrea tartózkodott. Az ellenzék előre közölte, nem fogják támogatni a javaslatot, de a szavazást hétfőn is éles vita előzte meg.

Mint korábban írtuk, Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló jogszabályt, amelynek lényege, hogy továbbra is érvényben marad a veszélyhelyzet, a kormány pedig rendeleti úton tudja ezután is a hatalmát gyakorolni. Egyúttal a korábbi intézkedések – úgy mint például az este nyolc órától életben lévő kijárási tilalom – érvényben tudnak maradni. A szövegben van egy olyan rész is, amely szerint az „Országgyűlés politikailag elismeri a kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit”.

Lopás elleni vakcina, agresszív nyilas szerep

A parlamenti vitában Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt napirend előtt: kormányoldalon visszaélnek az emberek bizalmával, hiszen miközben a járványügyi intézkedések enyhítéséről indult konzultáció, Mészáros Lőrinc szállodája már nyitóbulit szervez. Hangsúlyozta: ellenzéki oldalról tavaly ugyan megszavazták a felhatalmazási törvényt, de a kormány „piszkosul” visszaélt ezzel, és a pénz 80 százalékát nem válságkezelésre, hanem saját magára költötte.

Kifogásolta, hogy „az ország nagycsoportos miniszterelnöke” egy-másfél évtizedes idézeteket hoz fel a parlamentben érvként, miközben „válságkezelés helyett az alaptörvénnyel meg a választójogi törvénnyel szórakozgatnak” és nem tudnak ellenállni a lopásnak. Az ellenzéki politikus kiemelte: akinek volt megtakarítása, az az elmúlt időszakban már felélte, kétmilliónál többen élnek a létminimum alatt, ezért sem nem adnak felhatalmazást ahhoz, hogy – a pénzügyminisztérium közlésének megfelelően – idén a tavalyinál több adót szedjenek be. – Itt úgy látom, hogy nemcsak a koronavírus ellen kell vakcina. De kell egy vakcina a lopás, a hazudozás, a gőg, a hatalmi arrogancia ellen is. Ígérem, ki fogjuk fejleszteni ezt a vakcinát, a nép fogja önöknek beadni – szúrt a kormánynak oda Jakab a Telex beszámolója szerint.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára – a kormányzat lakosságot és gazdasági szereplőket támogató intézkedéseit sorolva – kijelentette, „amikor nem támogatják az átmeneti jogi kereteket, akkor ezeket az intézkedéseket nem támogatják”. Arról beszélt, Gyurcsány Ferenc „összetákolta a baloldali koalíciót”, amiben a Jobbikra „az agresszív nyilas vagy az agresszív ávós szerepét osztották”, akinek gyűlöletet kell keltenie ott is, ahol addig az nem volt.

Az ellenzék soraiból más is kritizálta a kormányt amiatt, hogy szerintük visszaélt a kormány a veszélyhelyzettel.  – Ez a törvényjavaslat így egy hazugság, nem lehet megszavazni – mondta a délutáni órákban végszavazásra kerülő „felhatalmazási törvényről” Harangozó Tamás (MSZP), aki szerint az előterjesztés célja az is, hogy „politikailag is mondja ki a parlament, hogy minden rendben volt” az előző időszakban a kormány intézkedéseivel.

Hangsúlyozta: az önkormányzatok „csonkítását” éppúgy nem támogatta, támogatja az ellenzék, akárcsak a Színház- és Filmművészeti Egyetem félévének eltörléséről szóló rendeletet, az alap- és a választási törvény módosítását, vagy a százmilliárdos „vagyonkimentést” a „haveroknak”.

Oltásellenességgel vádolták az ellenzéket

Válaszul Nacsa Lőrinc (KDNP) és Hollik István (KDNP) oltásellenességgel vádolta az ellenzéki pártokat. Szerinte fontos szempont ebben az oltások iránti bizalom, azt a baloldal szerinte próbálja aláásni, bizonytalanságot keltve egyes vakcinákkal szemben. Az ellenzék tudja, hogy a kínai vagy az orosz vakcina biztonságot jelent, mégis azt javasolják az embereknek, hogy csak olyan oltást fogadjanak el, amelyet az unió is jóváhagyott – jelentette ki.

A politikus elképesztő felelőtlenségnek nevezte ezt és leszögezte: Magyarországon csak biztonságos, a szakemberek által jóváhagyott készítménnyel oltanak. Az ellentétes álláspontot vallók szerinte fittyet hánynak a szakemberek véleményére, amivel emberéleteket veszélyeztetnek. Az pedig már több mint felelőtlenség, hogy mindezt politikai okokból teszik – fogalmazott.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt felelte: az orosz vagy a kínai vakcina ellen az ellenzék csak egyetlen érvet hoz fel, hogy kínai, vagy hogy orosz. Azon más, kínai készítmények ellen azonban sosem szólaltak fel, amelyeket rendelkeznek forgalmazási engedéllyel Magyarországon vagy az unióban – tette hozzá. Szerinte a koronavírus-oltás ellen tisztán politikai okokból lépnek fel, amellyel embereket veszélyeztetnek. Az ellenzék attól remél politikai hasznot, ha elhúzódik a járvány és súlyosabbak lesznek annak hatásai – fogalmazott.