Megszavazták Orbán Viktor fizetésemelését

Megszavazták Orbán Viktor fizetésemelését

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlament hétfőn sürgőséggel megvitatta, kedden pedig 133 igennel, 51 nemmel meg is szavazta azt a 61 oldalas salátatörvényt, amely a mostani 1,5 millióról havi bruttó 3,5 millióra emeli Orbán Viktor miniszterelnöki tiszteletdíját, így díjazása Kövér László házelnökével azonos szintre kerül

A Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által előterjesztett, 61 oldalas javaslatcsomag egyik pontja ugyanis azt a módosítást tartalmazta, hogy a jövőben a kormányfő havi illetménye egyezzen meg a házelnök tiszteletdíjának összegével. 

A hivatalos adatok szerint a miniszterelnök eddig a kormány egyik legrosszabbul kereső tagja volt, ugyanis a miniszterek többsége havonta 2 millió forint körül kap.  

Jár a kormányfőnek ezen felül 1,3 millió forint képviselői alapilletmény, azért viszont, hogy ő a Fidesz elnöke, nem kap juttatást. Míg tehát Orbán Viktor hivatalosan eddig összesen havi 2,8 milliós jövedelemhez jutott, ez most 4,8 millióra emelkedik. 

A mostani törvényjavaslatban Orbáné mellett más kormánytagok fizetéséről is szó volt. Az eddigiek szerint a kormány tagjai, az államtitkárok és a kormánybiztosok fizetését törvény határozta meg úgy, hogy a fizetésük nem haladhatta meg a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. A most megszavazott törvény szerint viszont a fizetésükről ezután maga Orbán Viktor dönt. Eszerint a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok és miniszterelnöki megbízottak fizetése is a miniszterelnökön múlik majd.  

Mint a 24.hu írja, jelenleg az államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak bruttó 1 millió 750 ezer forint (a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok 1,3 millió forint) fizetést kapnak. A miniszteri illetmény bruttó 1 millió 296 ezer forint, azonban valamennyi miniszter ettől eltérő személyi illetményt, bruttó 1 millió 979 ezer forintot, kap. A minisztereknél ugyanis már négy évvel ezelőtt lehetővé tették, hogy a törvényben megállapított fizetésük helyett a kormányfő más összeget állapíthasson meg.

Az országgyűlési képviselők fizetését egyébként már februárban százezer forinttal megemelte a parlament, akkor, amikor a KSH szerint a bruttó és a nettó átlagkereset is 8,7 százalékkal emelkedett Magyarországon. Így egy képviselők alapilletménye március óta 1 millió 316 ezer forint.

Orbán Viktor amúgy papíron meglehetősen puritán életet él, az elmúlt egy évben sem nőtt a megtakarítása a május végi vagyonnyilatkozata szerint. 

A miniszterelnök az elmúlt egy évben semmit nem tett félre, nincs megtakarítása, autója, egyéb járműve, tulajdonrésze cégben. Kormányfői és képviselői tiszteletdíján kívül egyéb juttatást, ajándékot nem tüntetett fel. Felerészben tulajdonosa XII. kerületi házuknak, továbbá ő birtokolja a felcsúti házát. Orbánnal és Lévai Anikóval egy háztartásban már csak Flóra lányuk él.