A honvédség állítja, hogy észlelte a Zágrábban lezuhant jármű jelét, sőt két továbbit is pénteken

A honvédség állítja, hogy észlelte a Zágrábban lezuhant jármű jelét, sőt két továbbit is pénteken

A horvát rendőrök lezárták a Jarun tó környékét, ahol feltehetően egy Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le 2022. március 10-én. (Képernyőfelvétel: HINA multimedija)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország légterébe lépésétől végig nyomon követte és ellenőrzés alatt tartotta csütörtökön a magyar légtérvédelem a Zágrábban lezuhant drónt – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). Pénteken is észleltek a magyar radarok azonosítatlan repülőeszközöket.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata csütörtök éjszaka észlelt egy repülő tárgyat a magyar légtérben, amely a radarképernyőn időnként feltűnt. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaznak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett. 

A HM kiemelte: a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be. A drón a Magyarországra történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva távozott az ország légteréből – fogalmazott a közlemény.

Megjegyezték, hogy az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt Magyarország légterében, akkor az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légi járművet nem találtak ott – közölték. „Az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket” – írta a HM. „Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek”.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják – tették hozzá.

Az MTI a tárcától úgy értesült, a HM provokációtól tart: nem akarja, hogy valamilyen indokolatlan intézkedés miatt Magyarország belekeveredjen a háborúba. Ezért először ellenőriznek és csak indokolt esetben intézkednek, ha a jármű képes fegyver szállítására – tették hozzá.

Mint megírtuk, Horvátországban komoly vihart kavart a Magyarország felett átrepült, feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép, amely a horvát főváros területén, a Jarun tó mellett zuhant le nagy robajjal csütörtök éjszaka. A gép 700 km/h sebességgel lépett be a horvát légtérbe, 1300 méter tengerszint feletti magasságban. Zoran Milanović horvát elnök komoly incidensnek nevezte a történteket, melynek kivizsgálása folyamatban van. 

Andrej Plenković horvát miniszterelnök az ügyben rögtön egyeztetett Orbán Viktorral, és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is beszélt. Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált, mint írta: „a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt”.

Hogy kié volt a robotrepülőgép, még mindig nem tudni, a zágrábi orosz nagykövetség azt nyilatkozta a horvát Indexnek, hogy a gépet Oroszország 1991 óta nem használja, és Ukrajnában gyártották, ezért szerintük a horvátoknak az ukránokat kellene megkérdezniük az ügyben. Ám az ukrán kormány részéről tagadták, hogy a robotrepülő hozzájuk tartozna, a horvát Jutarnji Listnek erről Markijan Lubkivszkij, az ukrán védelmi minisztérium tanácsadója nyilatkozott, aki korábban Ukrajna horvátországi nagykövete is volt. 

Frissítés: 

Szijjártó Péter külügyminiszter péntek délután újabb posztot tett közzé közösségi oldalán: ebből kiderül, hogy volt egy harmadik incidens is, ezért  délután is felemelkedtek a Gripenek, miután újabb jelzést észleltek a radaron, hogy Magyarország légterét megsértették. A Gripenek végül nem észleltek behatolást. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az érintett államok, Románia, Magyarország és Horvátország vezetői folyamatosan konzultálnak egymással és a NATO-val minden ilyen ügyben.

A NATO közölte, hogy követték a jármű útvonalát, az egyik tisztviselő pedig elmondta, hogy a nemzetközi szervezet lég- és rakétavédelmi rendszere lekövette a robotrepülő útvonalát a levegőben.

A Szijjártó Péter által említett incidensről később a Honvédelmi Minisztérium is beszámolt, mint közleményükben írták, délután újabb azonosítatlan repülőeszköz miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit. Hozzátették: a radarok 15 óra környékén ismét hasonló jeleket érzékeltek, mint a déli órákban, ezért a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálat számára. Az érintett légtér ellenőrzése során repülőeszközt ezúttal sem azonosítottak. Pénteken eddig kétszer kellett a Magyar Honvédség Gripenjeinek felszállnia, azonban egyik alkalommal sem találtak a radarjelek által jelzett helyszínek egyikén sem repülőeszközt – emelte ki a HM.

Pénteki percről percre közvetítésünket itt olvashatja a háborúról!