Megszólalt a Jézus-karikatúra alkotója

Megszólalt a Jézus-karikatúra alkotója

Pápai Gábor „Krónikus„ című Müller Cecíliát és Jézus Krisztust ábárzoló rajza. Forrás: a karikatúrista blogja: http://papaigabor.wordpress.com/2020/04/27/kronikus/

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilatkozott a Media1-nek a kormánypárti körökben felháborodást kiváltott, Jézus Krisztust és az országos tiszti főorvost ábrázoló karikatúra alkotója, Pápai Gábor. A karikatúrista ellen korábban a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese, Vejkey Imre személyiségi jogi pert indítását helyezte kilátásba.

„Volt már ilyen – mondta a Media1-nek szombaton Pápai Gábor –, nem érzem úgy, hogy félnem kellene attól, hogy valóban megkeresnek, és tettleg bántalmaznak. A felhergelt közönség megelégszik azzal, hogy dühét szóban kiadja.”

Arra pedig, hogy egy parlamenti párt (pláne a kisebbik kormányzópárt) bejelentését per indításáról mégiscsak komolyan kell venni, azt válaszolta: „A pernek is állok elébe. Nem vagyok jogász, de abból, amit eddig a megígért feljelentésről tudni lehet, nem hiszem, hogy megáll a bíróság előtt még a mai, nem éppen ideális körülmények között sem.”

A támadásokkal tehát Pápai szerint nem érdemes különösebben törődni, fölhívta viszont figyelmünket a Kötőszó című evangélikus közösségi blogban megjelent írásra, amelynek művészettörténész szerzője – bár nem tetszik neki a rajz – arra a következtetésre jutott:„Jézus »alapbetegsége« a mi bűnünk, az egyházunk bűne és igen, az én bűnöm is. Kereszten végezte – számunkra gyógyulást és megváltást hozva a szeretet isteni törvénye szerint.”

József Attila 1924-es perének történetéhez hozzátartozott, hogy az ítéletről megjelent tudósítások tették először szélesebb körben ismertté a költő nevét. Az eredetileg csak 300 példányban kinyomtatott vers 30.000 példányban jelent meg a Népszava bűnügyi rovatában. Pápai Gábor is megemlítette, hogy szerzői karikatúrablogjára, amelyet egy hónapban rendszerint húszezren tekintenek meg, a botrány kirobbanása óta eltelt két napban több mint harmincezren kattintottak.

Beperli a KDNP a Népszavát egy Jézust ábrázoló karikatúra miatt | Magyar Hang

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese személyiségi jogi pert indít az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján a Népszava szerintük Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt. Közben egykori KDNP-tag Lukácsi Katalin szerint a Népszavában megjelent karikatúra nem Krisztust gúnyolja, hanem Müller Cecíliát.