Megszólalt az Index főszerkesztőjét elbocsátó Bodolai László

Megszólalt az Index főszerkesztőjét elbocsátó Bodolai László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem zsaroltam meg senkit!” – ezt állítja Bodolai László, az Index-et tulajdonló alapítvány elnöke, miután nyilvánossá vált, hogy kirúgta a hírportál főszerkesztőjét. Dull Szabolcs korábban azt mondta, hogy „rendkívül méltányos összeget” ajánlottak a hallgatásáért és a szerkesztőség is azt közölte, „azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak”.

Az elmúlt hetek belső feszültségei miatt mostanra érlelődött meg benne a döntés Dull Szabolcs elbocsátásáról – ezt mondta a Pesti Hírlapnak Bodolai László. – Felajánlottuk neki a jogszabályok által rögzített módon a közös megegyezéssel történő felmondást – mondta a jogász, hozzátéve, hogy „ebben természetesen szerepelt titoktartási nyilatkozat, épp olyan, amilyet bármelyik cég használ”. Elmondása szerint Dull Szabolcs egy órás gondolkodási időt kért, majd ezt követően jelezte, hogy nem akarja a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, a rendes felmondást fogadja el.

Az alapítványi elnök hozzátette, hogy a közös megegyezéssel történő felmondásnál kizárólag az üzleti titkokra vonatkozott a titoktartási nyilatkozat. – Ugyanezt írta alá, amikor szerződést kötöttünk vele és a rendes felmondás esetében is ugyanez vonatkozik rá. Bárhogy is vált el az utunk, pontosan ugyan olyan titoktartási rendelkezések vonatkoznak Dull Szabolcsra – tette hozzá.

Bodolai László beszélt arról is: a jelenlegi feszült helyzetben Dull Szabolcs lépését nem úgy értékeli, mint ami az Index működésének és stabilitásának előnyére válik. Jelen pillanatban a főszerkesztő-helyettesek koordinálják a portál működését, ez nem egyedi jelenség szerinte.

A 444.hu hozott nyilvánosságra korábban egy videót, amelyen Dull Szabolcs beszél mostanra már csak egykori kollégáinak a távozása körülményeiről. Itt elhangzik, hogy egy „rendkívül méltányos” összeget ajánlottak neki a „hallgatásért”. – Ne hallgassunk! – mondta.

A szerkesztőség a történtek után egy közös közleményben állt ki a főszerkesztő mellett. Mint írták, „Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”