Megszólalt Menczer Tamás a paksi bővítésről, ami miatt Ukrajna az EU-nál tiltakozik

Megszólalt Menczer Tamás a paksi bővítésről, ami miatt Ukrajna az EU-nál tiltakozik

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szlovákiában történt buszbalesetről a minisztériumban 2023. május 16-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Paks II az ország energiabiztonságának és a rezsicsökkentés megőrzésének alapvető feltétele – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Facebookon arra reagálva, hogy az ukrán miniszterelnök közleményben tudatta, Ukrajna meg akarja akadályozni az Európai Uniónál az új paksi atomerőmű megépítését.

Menczer Tamás azt írta, hogy az energiaellátás nemzeti hatáskör, vagyis szuverenitási kérdés. „Aki az energiabiztonságunkat támadja, az a szuverenitásunkat támadja” – tette hozzá. Furcsának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna egy NATO- és EU-tagállam energiabiztonságát támadja, miközben a NATO és az EU tagja kíván lenni. Elfogadhatatlannak és döbbenetesnek nevezte azt is, hogy Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja, „miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, minden lehetséges humanitárius eszközzel segíti Ukrajnát”.

Hangsúlyozta, hogy a magyar emberek és a magyar kormány mindent megtesz a bajba jutott menekültekért, például 1300 magyar iskola és óvoda fogad menekült gyerekeket. „A köszönömnek egy speciális fajtája az, amit az ukrán miniszterelnök választott, hiszen lerombolná Magyarország energiabiztonságát. Ezt senkinek, neki sem fogjuk hagyni. Magyarország energiabiztonságát minden támadással, minden nyomásgyakorlással szemben meg fogjuk védeni – fogalmazott Menczer Tamás.

Mint megírtuk, Ukrajna csütörtökön jegyzéket intézett az Európai Unióhoz, amelyben sürgette a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát. Az ukrán kormányfő azzal érvelt, hogy „a Roszatom a Putyin-rezsim része, támogatja az orosz terrorcselekményeket, és veszélyezteti a nukleáris létesítményeket”. – Arra számítunk, hogy felülvizsgálják a magyarországi nukleáris reaktorok építési projektjének Roszatom általi megvalósításáról szóló előzetes döntést – közölte Denisz Smihal a Telegramon.