Megszűnik az értesítési cím

Megszűnik az értesítési cím

A Város Mindenkié csoport aktivistái egy kifeszített transzparenssel a Fidesz Lendvay utcai székházának erkélyén 2021. március 28-án (Fotó: A Város Mindenkié Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július elsejétől érvénytelenítik a lakcímnyilvántartásba bejegyzett értesítési címeket - írta az Utcajogász Egyesület.

A szervezet szerint a döntésnek lehetnek káros hatásai, mert várhatóan megnő azoknak az eseteknek a száma, ahol a küldemények kézbesítése nem lesz egyértelmű, ez pedig a jogviták elhúzódásához vezethet majd. (A lakcímtörvény szerint az értesítési cím az a cím - címhely, postafiók vagy postai szolgáltató hely - , amelyet a lakcímen kívül be lehet jelenteni a kapcsolattartás céljából.)

Az Utcajogász szerint az értesítési cím 2012 óta létezik, de a bevezetés hiányos jellegét több kritika is érte. A Város Mindenkié csoport 2016-ban például jelezte a belügyminiszternek: “Az értesítési cím rögzítésére továbbra sincs lehetőség a nyilvántartásban és az ehhez szükséges űrlap sem létezik (noha ennek tartalmát a törvény rögzíti). Vagyis összességében az értesítési cím rögzítését a mai napig nem lehet igényelni, annak ellenére, hogy a törvényi lehetőség több éve fennáll.”

Az értesítési cím megszüntetéséről szóló törvény indokolásában azt írták: “Figyelemmel a bejelentések csekély számára, arra, hogy ezen adatokhoz szakrendszer nem kapcsolódik, az értesítési címek kivezetésre kerülnek, 2021. július 1. napjával a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő érvényes értesítési címeket a nyilvántartást kezelő szerv hivatalból érvényteleníti. Ezt követően az értesítési cím bejelentésére nem lesz lehetőség.“

Ez ugyanakkor azért lehet gond az Utcajogász Egyesület szerint, mert az értesítési cím megoldhatta azoknak a problémáját, akik valamiért nem tudnak a valós lakóhelyükre bejelentkezni vagy egyáltalán nem rendelkeztek lakcímmel. Például azért, mert lakcímüket fiktiválták vagy “települési szintű” lakcímmel rendelkeztek. Ilyen helyzetben tipikusan albérletben élők vagy hajléktalan emberek vannak.

- Úgy gondoljuk, hogy a törvénymódosítás indokolása szem elől tévesztette, hogy a “bejelentések csekély száma” valószínűleg nem a társadalmi igény hiányának köszönhető, hanem annak az eredménye, hogy az értesítési címhez kapcsolódó adminisztratív környezetet a kormány évekig nem teremtette meg. Így lényegében hiába állt jogilag rendelkezésre az értesítési cím, a gyakorlatban az emberek nem tudtak élni vele - írta a szervezet.

Címkék: lakcímbejelentés