Megszűnt a többség, azonnal beindult a megtorlás Szekszárdon

Megszűnt a többség, azonnal beindult a megtorlás Szekszárdon

Ács Rezső a polgármesteri hivatalban (Forrás: Ács Rezső/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Zaják Rita hivatalosan is elhagyta a frakciónkat, a Fidesz egy napot sem bírt várni a pezsgőbontással, beindították a fűnyírót – számolt be közösségi oldalán Bomba Gábor szekszárdi ellenzéki önkormányzati képviselő, frakcióvezető (Éljen Szekszárd Egyesület). A fideszes polgármester, Ács Rezső az ellenzéki többség elolvadásának másnapján egy személyben határozott az önkormányzati lap összes munkatársának elbocsátásáról. A Magyar Hang birtokába került határozat szerint a polgármester „az objektív, hiteles tájékoztatás érdekével indokolja a váltást az újságnál.

Zaják Rita, az ÉSZ eddigi önkormányzati képviselője a Facebook-oldalán jelentette be hétfőn, hogy kilép az ellenzéki frakcióból, és függetlenként folytatja tovább a politizálást. A lépés azért bír jelentőséggel, mert eddig nyolc-hét arányban az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület volt többségben a közgyűlésben, miközben a Fidesznek csak hét szavazata volt a polgármesterrel együtt. Most elvileg döntetlen lenne az állás a Fidesz és az ellenzék között, de kérdés, hogy az ellenzékből most távozott Zaják hova fog szavazni.

A polgármester azonnali intézkedéseiből azonban sok minden sejthető.

Bomba Gábor közlése szerint Zaják kilépésének másnapján a polgármester egyik új határozata alapján a jegyző már fel is szólította az ellenzéki frakciót, hogy e hét péntekig ürítsék ki az Éljen Szekszárd hivatalban lévő irodáját, mert az nem jár nekik többet. – Mivel nem egy párt vagyunk, nincs pártszékházunk, irodánk, mint a Fidesznek, mi itt tartottuk a frakcióüléseket, itt végeztük a hivatali munkát – világított rá a képviselő.

– Ács Rezső egyszemélyben, veszélyhelyzeti intézkedésként úgy döntött, hogy a Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati lap kiadói jogait visszaveszi a Vagyonkezelőtől, új szerkesztőbizottságot állít fel, melynek vezetője Dránovits István, a mindenki által „elfogulatlanságáról” ismert Tolnatáj Televízió tulajdonosa. A kiadói jogok visszavétele azt is jelenti, hogy az újságírók szerződése megszűnik, az új kiadó azzal köt szerződést, akivel szeretne. Emlékezhetünk, hogy ez volt Ács Rezső egyik első veszélyhelyzeti intézkedése a pandémia első hulláma idején is – ismertette az ellenzéki frakcióvezető. A Magyar Hang birtokába került önkormányzati határozat szerint már másnap visszahívják a lap szerkesztőbizottságát, amelynek tagja a főszerkesztő is. A határozat a döntést azzal indokolja: Szükségessé vált a Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati hetilap szakmai megújítása, ennek keretében az objektív, hiteles tájékoztatás és a szakmaiság erősítése érdekében indokolt a szerkesztőbizottsági tagságok felülvizsgálata”.

Bomba Gábor azt is közölte: megtudták, hogy a Fidesz-frakció eddig csak azért nem támogatta Zaják Rita alpolgármesteri kinevezését, mert az ÉSZ frakció tagja volt, de most, hogy kilépett, felülbírálják korábbi álláspontjukat.

–Sejtettük, hogy Zaják Rita kivásárlásával ránk nézve kedvezőtlen döntések fognak születni. Arra viszont nem számítottunk, hogy 24 órát sem bír kivárni a polgármester és csapata, hogy beindítsák a bosszúhadjáratot. Zaják Rita és Ács Rezső most a szekszárdiak többségének akaratával mennek szembe, akik ránk és a változásra szavaztak. Hiába mondják azt, hogy az elmúlt egy évben mi mindent megakasztottunk, akik itt élnek, jól tudják, hogy az elmúlt 10 évben a haveri pénzosztogatáson kívül nem történt itt semmi. Abban a pár hónapban, amíg a járvány előtt lehetőségünk volt rá, mi több területen is változásokat kezdeményeztünk – vélekedett Bomba.

Az ellenzéki frakcióban így hét képviselő maradt. Zaják Rita távozásával kapcsolatban Bomba Gábor azt írta: még mindig várják a Párbeszéd Magyarország véleményét képviselőjük tettéről.

A Párbeszéd sajnálja

A Párbeszéd cikkünk megjelenését követően közleményt adott ki. Mint írták, az ellenzéki pártszövetség tagjaként elkötelezettek vagyunk a kormány- és korszakváltás mellett, hisznek a demokratikus alapvetésekben és a vitákban kikristályosodó, közös értékekben. – Éppen ezért sajnálatunkat fejezzük ki, hogy olyan nézetkülönbség alakult ki az Éljen Szekszárd Egyesület és Zaják Rita között, amely nem teszi lehetővé a további közös munkát. A döntésről Zaják Rita nemrég tájékoztatta a Párbeszéd elnökségét, amely azt tudomásul vette – írták.

Azzal folytatták, a Párbeszéd elnökségének ugyanakkor meggyőződése: „mindannyiunk közös érdeke, hogy az önkormányzati munka és a közgyűlési döntések a szekszárdi lakosok akaratát tükrözzék, akik 2019 októberében az ellenzéki képviselők többsége mellett voksoltak. Így zéró tolerancia van minden olyan lépéssel szemben, amely a Fidesz-KDNP, és nem a szekszárdi lakosok érdekét szolgálják.”

A Párbeszéd közleményét azzal zárta, mint azt korábban jelezték, az országgyűlési előválasztáson a szekszárdi körzetben Harangozó Tamást, az MSZP országgyűlési képviselőjét, frakcióvezető-helyettesét támogatja.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

„Imádkoztam Dobrev Kláráért” – Magyar Hang-ajánló

„Imádkoztam Dobrev Kláráért” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Márki-Zay Péterrel, Chikán Attilával és Enyedi Ildikóval! Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter? Kire szavaztak a közélet ismert arcai? Milliókat érnek Szijjártó helikopterezései, de egy fillért sem fizet érte! Keresse a friss Magyar Hangot, Budai Hang mellékletünkkel!

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Pogátsa Árnyékot vet, de még így se, még vele se találjuk a hazai középosztályt