„Megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát” – Cser-Palkovics is kritizálta a fideszes módosítót

„Megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát” – Cser-Palkovics is kritizálta a fideszes módosítót

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A XVI. kerületi fideszes polgármesterhez, Kovács Péterhez hasonlóan Székesfehérvár ugyancsak kormánypárti vezetője, Cser-Palkovics András is kritizálta a fideszes Böröcz László parlamenti képviselő önkormányzati bérlakások privatizációját szolgáló ötletét. Ugyanis arról írt pénteken közösségi oldalán: „a lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó”.

– A jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni. Ezt kizárólag közérdekből, értékarányos megváltás ellenében lehet korlátozni (pl. kisajátítás). Nem helyes tehát, hogy az országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről – érvelt a politikus.”

Hozzátette: a benyújtott törvényjavaslat határozatlan időre bérbeadott lakásokra vonatkozó része megfontolandó, valóban több évtizedes problémák megoldására lehet alkalmas eszköz, ezt a megoldást önkormányzatuk támogatná. – A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések tekintetében azonban a benyújtott – minden feltételt és korlátot nélkülöző, egyoldalú értékesítést tartalmazó – tervezet, jelenlegi formájában nem elfogadható. Komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna – fejtette ki.

Cser-Palkovics ezért azt ígérte, a következő napokban szakpolitikai javaslatokat fogalmaznak meg a kezdeményező képviselő felé. „Olyan megoldásokon kell dolgoznunk, melyek együttesen szolgálják a város és a bérlők hosszútávú érdekeit is. Bízunk abban, hogy ezek a jogszabály véglegesítése során meghallgatásra kerülnek.

A székesfehérvári politikusnál Kovács Péter polgármester jóval keményebben fogalmazott a kezdeményezést benyújtó párttársának, Böröcz Lászlónak, ugyanis arról írt neki nyílt levélben: „Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!”