Megtörtént: menesztették Prőhle Gergelyt

Megtörtént: menesztették Prőhle Gergelyt

Prőhle Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November elsejével közös megegyezéssel megszűnik Prőhle Gergely megbízatása a Petőfi Irodalmi Múzeum élén – jelentette be csütörtökön az Emmi. A tárca Prőhle Gergely kulturális területen végzett eredményes tevékenységét kiemelten hatékonynak nevezte. A szaktárca egyben megköszönte a főigazgató eddigi munkáját.

Sajtóinformációk szerint Takaró Mihály irodalomtörténész lehet a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, más neve nem merült fel.

Szerdán a kormányközeli Pesti Srácok már írt erről, ám akkor még se a minisztérium, se maga az érintett nem erősítette meg. Eldőlt: Prőhle Gergelyt október végével menesztik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről – ezzel címmel írt cikket a minisztérium közeli forrásaira hivatkozva a kormányközeli Pesti Srácok. Prőhle menesztéséről már nyáron is cikkezett a kormányközeli sajtó, a PIM főigazgatójának távozását még augusztusban lengette be a Demokrata, ám ő akkor ennek ellenkezőjéről nyilatkozott.

A Pesti Srácok mostani információja szerint Prőhle nem önszántából hagyja el az állami intézményt, hanem Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter döntött így.

Prőhle a hírportál megkeresésére írásban válaszolva semmi konkrétumot nem árult el, kivéve annyit: „az Ön által említett döntésről miniszter úrral még nem beszéltem, arról értesítést tőle nem kaptam, így konkrét válasszal nem szolgálhatok.” A minisztériumnál pedig jelezték, nem kívánják kommentálni az ügyet.

A menesztésről az ATV.hu is írt, és ők is úgy értesültek kormányközeli forrásból, hogy erről Kásler Miklós döntött.

„Senki sem attól lesz jó író, hogy balliberális vagy konzervatív” – Magyar Hang

Ha a Fidesz erővel formálná a kulturális életet, az többe kerülhet, mint amennyit hoz – irodalmárokat kérdeztünk a kultúrharc új fejezetéről.

Emlékezetes, Prőhlét a kormányközeli sajtó első számú kulturális szájkaratésává előlépő Szakács Árpád találta meg egyik cikkével. A Magyar Időkben megjelenő Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatának negyedik részében Szakács többek között arról írt, hogy a PIM már-már a balliberális művészvilág kifizetőhelyeként működik.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.