Megvan az ellenzéki előválasztás menetrendje

Megvan az ellenzéki előválasztás menetrendje

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés. Immár végérvényesen kijelenthető: mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére – döntöttek az ellenzéki pártok elnökei.

Mint a közös ellenzéki közleményben írták, a döntés értelmében az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek is elindulhatnak, „akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. A közös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent”.

Az előválasztás többhetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul, melynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket. Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

Hozzátették, a közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitára fogják bocsátani.