Megvétózta a szlovák elnök a himnusztörvényt

Megvétózta a szlovák elnök a himnusztörvényt

A DAC és a Sepsi sporttörténelmi meccsén egyesült a két tábor a dunaszerdahelyi Mol Arénában (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Andrej Kiska szlovák államfő visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely elvileg büntethetővé tette a magyar himnusz éneklését Szlovákiában – számolt be az Új szó felvidéki napilap. A törvényt többek között a Híd-Most párt képviselői is megszavazták, amiért később bocsánatot kértek. Sőt, ha nem tudták volna elérni a törvény visszavonását, akkor a törvényt megszavazó magyar képviselők lemondani is hajlandók lettek volna.

Miután a jogszabály nyilvánosságot kapott, Bugár Béla pártelnök azt közölte, ígéretet kapott az államfőtől, hogy megvétózza a törvényt, és a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kritizálni. Andrej Kiska elnöki irodája mindenesetre ma azt közölte, hogy a törvény meghatározását a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja.

A Híd-Most párt azonban nem elégedett. Debnár Klára szóvivő azt közölte a felvidéki lappal, hogy a köztársasági elnök ígérete ellenére – miszerint a mandátuma lejártáig független marad –, a döntéseivel a saját pártjának készíti elő a terepet. Úgy vélik, a köztársasági elnök nem tartotta be az előzetes megállapodást. Ahelyett ugyanis, hogy a törvény problémás részeit észrevételezte volna – konkrétan a más országok himnuszaira vonatkozó passzust –, ő a törvény teljes szövegét vétózta meg. Debnár Klára hozzátette, a Híd a koalíciós partnerekkel egyeztet a következő lépésekről.

Világi Oszkár: „Kifizetjük a büntetést, de akkor is énekeljük a magyar himnuszt" | Magyar Hang

Amint arról korábban már a Magyar Hang beszámolt, a szlovák parlamentben március 27-én elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntethető annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.A jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegő cégeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat vagy akár sportklubokat.

Mint arról beszámoltunk, a szóban forgó törvényjavaslatot a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyújtotta be. Beterjesztője az egykori szlovák válogatott Dusan Tittel volt, aki a parlamenti vitában azt felelte Ondrej Dostál (SaS) ellenzéki képviselőnek, hogy ő valószínűleg még sosem járt Dunaszerdahelyen focimeccsen. „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC kilencezer szurkolója énekli a magyar himnuszt… Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől” – fogalmazott. Ezért többek kifejezetten DAC-törvényként is emlegetik a jogszabályt, amely eredetileg szigorúbb lett volna, mert magukat az éneklőket is lehetett volna büntetni.